Stensons succé – blir mästare igen

avAndreas Käck, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Trodde inte jag skulle överträffa det...”

Foto: Christer Höglund

DUBAI. Henrik Stenson bet ihop, tömde tanken – och avslutade säsongen i stil.

Nu är han Europatourens mästare för andra gången i karriären.

– Fantastiskt, säger han efter triumfen.

År 2016 går till historien som Henrik Stensons mest minnesvärda säsong någonsin.

Det var året då han äntligen bröt den svenska majorförbannelsen genom att vinna The Open, året då han tog ett historiskt OS-silver – och året då han vann Europatourens penningliga, ”Race to Dubai”, för andra gången i karriären.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna toppa det jag gjorde år 2013. Men det här är helt klart mitt bästa år i karriären. Visst, jag kanske spelade lite bättre 2013, men det handlar ju om vilka tävlingar man vinner. The Open-titeln smäller högst, men att vinna Europatouren är också bland det största man kan göra. Det var inte så tråkigt första gången, och det är inte så tråkigt den här gången heller. Det är grädden på moset på en fantastisk säsong, säger 40-åringen.

Utmanades aldrig

Segern var i praktiken redan säkrad.

Den ende som eventuellt skulle kunna hota honom i jakten på Europatourens kungakrona var Alexander Norén.

Men Norén hade ingen lyckad dag ute på Jumeirah-banan i Dubai och redan efter tre spelade hål – efter att han missat två birdieputtar med minsta möjliga marginal – stod det mer eller mindre klart att Stenson skulle vinna ”Race to Dubai”.

Han behövde inte ens spela bra för att göra det.

Men han bestämde sig för att avsluta säsongen i stil.

Bjöd på show

Stenson – som sett aningen slö ut tidigare under tävlingen och som erkänt att han är sliten – visade upp sig själv från sin allra bästa sida och gick runt på 65 slag, sju under banans par.

– Ja, ska man bli Europamästare så är det ju skönt att få avsluta med ett bra varv. Efter två veckor i värmen först i Sydafrika och sedan här i Dubai så är man ganska urlakad. Och vi har ett långt år bakom oss med många mentala urladdningar, så man är ganska sliten just nu. Så det var fantastiskt skönt att kunna sno ihop säcken på det här sättet, säger han.

Stenson gick i samma boll som världstvåan Rory McIlroy och duon triggade i gång varandra och bjöd publiken på en ren och skär show.

– Han (McIlroy) startade bra, sen kom vi in i samma tempo. Jag har spelat med Rory många gånger förut, men det blir aldrig gammalt, säger Stenson.

”Har förtjänat det”

Varken han eller McIlroy vann denna finaltävling.

De slutade på en delad nionde plats, fem slag bakom segraren Matthew Fitzpatrick, och belönas med 1,6 miljoner kronor vardera.

Men Henrik Stenson vann alltså den totala penningligan ”Race to Dubai” och får för det en bonus på hisnande 11,6 miljoner kronor.

Totalt vinner han alltså 13,2 miljoner kronor.

Nu ska han vila i en vecka, sedan ställer han upp i Tiger Woods tävling – och därefter väntar sex veckors semester.

– Det ska bli skönt. Jag tycker nog att jag har förtjänat det nu. Vi får luta oss tillbaka och njuta av det här en stund. Suga på karamellen. Sen får vi börja blicka framåt mot ett nytt år och fyra nya majors. Då är det på't igen!

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM