Varit regerande OS-mästare – i 112 år

SPORTBLADET

Storyn om golfaren George Lyon

Foto: TT
George Lyon tog OS-guld 1904.

RIO DE JANEIRO. Han var 46 år och firade OS-guldet med att gå på händerna till prisutdelningen.

Året var 1904, och George Lyon kunde inte föreställa sig att han skulle vara regerande OS-mästare i 112 år.

De flesta har koll på OS-mästare som Usain Bolt och Andy Murray, men vem vann den senaste ringmärkta golfturneringen?

Han heter George Seymour Lyon och vilar på Mount Pleasant-kyrkogården i Toronto. Han dog den 11 maj 1938 och är, berättar inskriptionen på gravstenen, begravd med ”sin älskade hustru” Annette Mary Martin.

Lyon var en av Kanadas främsta allroundidrottare. Han satte nationsrekord i stavhopp som 19-åring och ägnade sig åt ishockey, tennis och fotboll, men det var först i vuxen ålder han höll i en golfklubba för första gången.

– En dag, när han var 38, tog han upp golfen och blev förälskad. Han hade talangen och var kanadensisk amatörmästare ett par år senare, säger Michael Cochrane, som har skrivit boken ”Olympic Lyon”, till CBC News.

Kritiserades för svingen

Att George Lyon hade ett förflutet inom cricketen och basebollen framgick när han svingade sina klubbor.

– Han blev kritiserad för det, men framgångarna talar sitt tydliga språk. Han visste hur man träffade bollen, säger Cochrane.

1904, då Lyon var 46, tog han tåget till St. Louis och vände hem som olympisk mästare. Golftävlingen var, som sig bör, öppen för världens alla amatörer, men på den tiden var det betydligt enklare att stanna hemma än att ta sig över världshaven. Det blev uppenbart när startfältet samlats på Glen Echo Country Club. Det bestod av 72 spelare från värdnationen och tre kanadensare.

George var den ende icke-amerikanen av de 32 spelare som klarade kvalet, och i det följande matchspelet knäckte han konkurrent efter konkurrent.

”Nöjd med att inte vara sämst”

Under finalrundan besegrade han den amerikanske amatörmästaren Chandler Egan, 20, med 3–2. Egan hade vunnit den föregående tävlingen i longdriving och var storfavorit på den regntunga banan, men 1904 var ingen golfare hetare än George Lyon.

”Lyon of Canada Wins the Olympic Golf Championship”, löd rubriken i St. Louis Post-Dispatch den 25 september 1904.

– Jag är inte så korkad att jag tror att jag är världens bästa spelare, men jag är nöjd med att jag inte är den sämste, sa George Lyon till Toronto Star.

Fembarnspappan, som till vardags sålde brandförsäkringar, utmärkte sig även under prisutdelningen, då han gick på händerna för att ta emot sin medalj.

Bortglömd – även i sitt hemland

Fyra år senare, 1908, reste George Lyon till London för att försvara sitt guld, men väl på plats fick han veta att golfen stryks från OS-programmet.

Lyon återvände till Kanada, där han var med och grundade Lampton Golf & Country Club. Ett år, 1923, var han även president i det nationella golfförbundet.

George Lyon fick aldrig det erkännande han förtjänade, och hans guldmedalj är spårlöst borta. Den silverpokal han fick av arrangerande Glen Echo Country Club finns dock i säkert förvar hos Golf Canada. Även några av hans klubbor finns utställda, liksom en rad bilder.

– Av någon anledning blev han bortglömd i den kanadensiska historien. Förmodligen beror det på att det inte blev några fler tävlingar, säger Michael Cochrane.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf

Sommar-OS