Alfelt: Det känns oroande, Malmö

SPORTBLADET

MALMÖ. Jag är övertygad om att Malmö FF är Sveriges bästa klubblag i år.

Känns lite oroande.

För visst var det väldigt mycket medelmåttighet vi bjöds från Sundsvall.

Sportbladets Stefan Alfelt.

Även om Stefan Silva borde gett Sundsvall ledningen ganska tidigt blev det aldrig en match som kändes spännande. MFF rullade boll, hade spelet och även chanserna eller åtminstone ett antal antydningar till chanser.

Samtidigt hade MFF inte förmågan att tidigt stänga matchen. All överlägsenhet ledde inte till målen som dödar motståndet innan matchen blir en osäker kamp in till sista minuten. Zlatan Ibrahimovic och hans Manchester United fick jobba i 90 minuter för att besegra ett Hull som inte ens har en fulltalig trupp. Bayern München, Barcelona och Real Madrid utklassar de flesta av sina ligamotståndare men inte alla varje gång, men MFF utklassar sina motståndare alldeles för sällan.

Kapaciteten finns men något i utförandet stämmer inte.

Övertygar inte

Om så en 1–0-seger vinns på en feldömd straff i slutsekunden är den precis lika mycket värd som en 6–1-överkörning men det känns konstigt att MFF inte avgör sina matcher på ett mer övertygande sätt.

Man har allsvenskans målfarligaste toppforward i Vidar Örn Kjartansson och den smartaste anfallaren alla kategorier i Markus Rosenberg. Magnus Wolff Eikrem har en passningsfot i sin höger vars effektivitet ingen tidigare i allsvenskan nått upp till.

Så varför tillåts en match mot ett lag som inte gjort mål på över sju timmars spel att leva ända in i slutet?

Hoppandet mellan plast och naturgräs spelar säkert in. Osäkerhet efter jättefloppen mot Landskrona Bois i cupen kan också ha skapat försiktighet. Även om det fiaskot mest var en följd av tränaren Allan Kuhn och hans stabs övertro på den breda truppen.

Att formera ett mittfält av spelare som så gott som aldrig, eller kanske aldrig, spelat ihop från start är en arrogans som måste anses som underskattning av motståndaren. Så enkelt är det inte att man bara kan slänga ihop ett halvt nytt lag även om spelarna individuellt var för sig ska vara bättre än sina motståndare.

Byggt för cupspel

MFF:s cupmiss betyder inte så mycket mer än en missad titel, laget kommer att gå till antingen Champions Leaguekval eller ett försök att ta sig till Europa League. Truppen är byggd för cupspel utanför Sverige men det borde samtidigt innebära en starkare dominans inom landet vilket vi inte ser.

Guldstriden mellan mästaren Norrköping och Malmö fortsätter utan att något av topplagen imponerade den här omgången samtidigt som inte heller AIK tog chansen att hänga på med sitt ganska tama derby mot Hammarby.

Sundsvall rasar ner mot en tuff bottenstrid där lagets usla form gör det till den eventuella räddningsplanka som Helsingborg efter förlusten mot Göteborg nu söker efter.

ARTIKELN HANDLAR OM