”Det är en dröm som blir sann”

SPORTBLADET

Michael Phelps om stjärnmötet, ryska dopningen och att få bära fanan: ”Grät lite”

RIO DE JANEIRO. Han är en den mest framgångsrika olympiern genom alla tider.

Men när Michael Phelps träffade Novak Djokovic var det amerikanen som blev starstruck

– Jag var bara ”jag vill ha en bild”, säger Phelps.

I april 2014 meddelande Michael Phelps att han skulle göra comeback och sikta mot sitt femte OS. Den mest framgångsrike olympiern genom alla tider är nu på plats i Rio och det var inget litet pressuppbåd som under onsdagens presskonferens mötte stjärnan som ska bära fanan för USA.

– Att få chansen att göra det är en dröm som blir sann. Att få leda vårt land in i det här, det är något jag aldrig trodde att jag skulle ha möjlighet att göra, säger han och fortsätter:

– När jag fick höra det hade jag det största leende du någonsin kan hitta. Det var lite känslosamt och jag grät lite, bara av lycka och ära över att gå göra det. Det är en sak som är superspeciell och det är en oerhörd, oerhörd ära.

”Hey, det är Djokovic”

Trots fyra OS har Phelps aldrig varit med på en invigning och han hoppas att det långa dagen inte ska påverka hans chanser i bassängen.

– Någon sa att det var åtta timmar, men jag har fått höra fyra. Jag frågade Bob (Bowman, tränare) hur mycket det skulle påverka mig på en skala från 1-10. Om det är 8,0 är det inget snack och han gav mig 7,8. Jag tänkte ”du måste skämta med mig”. Men det är en no brainer, jag måste göra det här. Det är en sådan orolig, otrolig, otrolig ära.

Phelps är en av de absolut största stjärnorna i Rio och flera andra atleter stannar honom i OS-byn för att ta bilder. Under onsdagen var det dock Phelps som stoppade en annan stjärna.

– Förut hade jag alltid mina hörlurar på mig och pratade aldrig med någon. Nu är jag mycket mer öppen och avslappnad. Jag gick tillbaka från en intervju i morse och han gick förbi mig, jag var bara så här ”Hey, det är (Novak) Djokovic”. Man brukar ge varandra en nick och ett leende men jag var liksom ”jag ska säga hej”, säger Phelps, som är ett stort tennisfan, och fortsätter:

– Vi började pratade. Vi pratade om schemat, när han skulle tävla, när jag skulle tävla. Vi tog en bild, önskade varandra lycka till och gick. Han är supertrevlig.

”Det är väldigt sorgligt”

Phelps fick också frågor om den ryska dopningen som varit en stor snackis inför OS.

– Vi vill alla ha en ren sport, det är allt vi vill. Men jag kan bara kontrollera mig själv och det är allt jag fokuserar på. Jag vet aldrig om jag tävlat i en ren sport och det är upprörande, säger han och fortsätter:

– Vi har haft det här problemet i hur många OS nu? Det känns som att det alltid är något som dyker upp. Det är sorgligt, det är väldigt sorgligt att vi inte kan kontrollera det.

Phelps, som redan har 18 OS-guld, blev pappa i början av maj och 30-åringen tror att den här olympiaden kommer att bli den mest speciella.

– Mina känslor kommer att vara tio gånger vad de har varit tidigare. Att vår förstfödde får se mitt potentiellt sista OS, jag säger ”potentiellt” bara så att ni inte ska slå ihjäl mig om jag kommer tillbaka igen, det är något jag ser fram emot att dela med honom, säger han.

”Var på en mörk plats”

Ett halvår efter att Phelps annonserat sin comeback greps han för rattfylla för andra gången. Han har tidigare berättat om den tunga tiden han gick igenom efter gripandet som ledde till att han stängdes av och missade VM i Kazan.

– Jag var på en väldigt mörk plats och ville inte leva längre, har han sagt.

Inför OS i Rio är han dock på en bättre plats än någonsin och det ska ge honom ytterligare guld till samlingen.

– Jag har kunnat njuta av livet. Jag har fått uppleva saker som jag inte noterade eller tog för givet förut. Det har varit de bästa två åren i mitt liv av många anledningar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM