Ekström tog Sveriges första VM-titel

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kevin Erikssons seger gav Ekström titeln

Foto: TT

Barndomsdrömmen blev sann.

Mattias Ekström är bäst i världen.

– Det är helt fantastiskt, säger han.

Men satsningen kan vara över efter årets säsong.

Inför helgens VM-deltävling i Tyskland hade Mattias Ekström möjligheten att vinna titeln, men han vågade inte riktigt tro att avgörandet skulle komma redan nu. Efter lördagens kval var han i ledningen, men han tappade något under söndag förmiddag.

– Det var blött i morse och då var inte våra starter riktigt bra, säger Mattias Ekström till Sportbladet.

– Jag hade ändå pole position i semifinalen och där gick det bra, men i finalen var jag för försiktig in i den första kurvan och när jag var sist ur den så trodde jag inte att det skulle räcka, men det gjorde det.

När VM-tvåan Johan Kristoffersson fick problem och föll ner bakom Ekström försvann en mästerskapskonkurrent och när sedan Kevin Eriksson tog sin första seger var saken klar. Ekström vann sin och Sveriges första VM-titel i rallycross.

– Det känns fantastiskt skönt nu, säger Ekström.

Två serier

Han har mer än 30 poängs försprång på de två senaste årens världsmästare Petter Solberg inför säsongsfinalen i Argentina, hade däremot Solberg vunnit i Tyskland hade säsongen avgjorts först i finalen.

– Jag har drömt om detta sedan jag var liten och sedan den första dagen när jag startade teamet. Detta är något helt annat än mina titlar i DTM, säger Ekström.

– Där var jag förare, här har jag varit mer delaktig, letat personal, jagat sponsorer och designat bilar. Detta har jag en större del av.

Kan vara slutet

I år har han kombinerat VM i rallycross med den tyska serien DTM där han tävlat i 15 år, men hur det blir nästa år är inte klart. Det kan hända att det blir bara rallycross, bara DTM, båda två eller ingenting alls.

– Jag vill självklart fortsätta, säger han.

– Men alla kontrakt går ut vid årsskiftet. Nu har vi nått vårt första delmål som var en seger i en VM-deltävling och vi har också nått målet att vinna VM. Nu får vi se om detta är slutet, eller om det  är början på en fortsättning. Jag vet inte än. Vi får se vilka ekonomiska förutsättningar som finns, men jag är redo att fortsätta. Först ska vi bara njuta av detta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM