”Kan ha hittat en ny okänd metod”

Ryska attacken efter Johaug-skandalen

Skidvärlden är i chock efter Therese Johaugs positiva dopningsprov.

Men Rysslands före detta landslagstränare Alexander Grusjin är inte förvånad.

– De åker dit en efter en, säger han.

Norsk längdskidåkning är i kris sedan landets två bästa åkare åkt fast för otillåtna substanser. Martin Johnsrud Sundby stängdes av för ett dopnignsklassat brott i somras och på torsdagen slog den sensationella nyheten om Therese Johaug ner som en blixt från klar himmel.

28-åringen grät floder när hon på en presskonferens delgav sin förklaring till hur hon fått i sig den anabola steroiden clostebol via en läppsalva som köptes på ett italienskt apotek – och bedyrade samtidigt sin oskuld.

– Jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa Johaug.

Reaktionerna har varit många; både polska Justyna Kowalczyk och finska Aino-Kaisa Saarinen har uttalat sig och sagt sig vara ”osäkra på den norska förklaringen”.

– Kan vi lita på det Johaug och läkaren säger?, undrade Saarinen.

Teorin: Ny metod

Nu kommer nästa pik – från Ryssland.

Alexander Grusjin – som varit verksam både som rysk landslagstränare och som medlem i den ryska OS-kommittén – insinuerar nu att det norska landslaget aktivt försökt hitta vägar att öka sina utövares prestationer genom otillåtna substanser.

– Jag har inte alla fakta så jag vill inte göra några djupare analyser men jag är inte förvånad över att de norska åkarna börjar åka dit en efter en. Min teori är att de använder någon slags ny metod för att snabba på återhämtningen och samtidigt öka den fysiska prestationen, kanske genom en ny och tidigare okänt metod, säger Grusjin enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Han fortsätter:

– Vissa av deras åkare har haft extremt höga fysiska värden. Kanske har de balanserat på linjen mellan tillåtna och otillåtna läkemedel.

”Är hjärntvättade”

Hasse Svens är inne på samma spår.

Den svenske SVT-profilen – som vintern 2013 gjorde den uppmärksammade Uppdrag granskning-dokumentären ”Blodracet”, där höga blodvärden från några av 90-talets främsta skidåkare uppmärksammades – är övertygad om att fuffens pågår bakom kulisserna.

I en intervju med tidningen VG insinuerar han att det norska skidförbundet sysslat med systematisk dopning i flera decennier.

– Det norska folket har hjärntvättats i flera år. Jag tycker att de borde förstå att norska skidåkare har sysslat med skit. Det överraskar mig att många är så naiva att de inte inser det. Men det är klart, det är lätt att tycka synd om en utövare som sitter där och gråter. Men det gör ju alla så fort de blir avslöjade, säger Svens.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.