”De hade beordrat honom att byta plats”

SPORTBLADET

Marcus Ericsson fick nog - nu straffas han

1 av 2

Felipe Nasr struntade i stall- ordern. Marcus Ericsson tappade tålamodet.

Det slutade med att Saubers bilar kolliderade.

Nu straffas Ericsson för incidenten.

Den svenske F1-föraren var den förste som bytte till de ultramjuka däcken när det slutat regna över Monacos GP. Han ökade farten och kom snabbt ikapp sin kollega. Under flera varv körde han tätt efter Nasr och till slut uppmanade teamledningen brasilianaren att byta plats med svensken.

– Varför?, svarade Nasr.

– För att han är snabbare än vad du är. Kan han inte dra ifrån så får du tillbaka positionen. Detta är ett besked från ledningen, byt platser i den första kurvan, beordrade teamet.

Fick grönt ljus att köra om

Men det blev inget platsbyte och Ericsson tröttnade på att ligga bakom sin kollega.

– Varv efter varv sa teamet att de hade beordrat honom att byta plats. Efter åtta varv sa jag att jag ville attackera för att inte tappa ännu mer fart. De sa att det var okej. Jag valde ut Rascasse eftersom jag hade kört förbi Valtteri Bottas där tidigare under loppet och vi kunde köra sida vid sida. Dessutom hade Felipe problem i den sista sektorn och jag tänkte att det var det bästa stället, men min manöver gick inte så som jag ville, säger Ericsson till Motorsportmagazin.

Svensken körde på sin stallkamrat och båda bilarna tvingades bryta loppet.

– Jag hoppades att han, med tanke på att jag låg så nära honom under så många varv, skulle ge mig det utrymmet när jag attackerade. Bottas och jag kom igenom sida vid sida på samma ställe. Det bevisar att det går och att det inte måste sluta med en kollision, men tyvärr var det så.

”Marcus ska komma ihåg...”

Felipe Nasr har en annan bild av situationen och är irriterad på Ericsson.

– Mina däck hade precis börjat komma upp i temperatur och jag var på väg att gå ikapp bilarna framför, sedan körde Marcus plötsligt in i mig, säger Nasr till Viasat Sport och han vill inte höra talas om att han struntade i någon order.

– Marcus ska komma ihåg att han blev beordrad att byta plats vid två tillfällen förra året utan att göra det. Jag skulle ha bytt plats när det kändes okej, men det gjorde inte det där och då. Det finns inget rätt eller fel här, men jag tycker inte att två bilar ska behöva bryta loppet. Marcus vet också det.

Domarna straffar Marcus Ericsson efter incidenten och han flyttas tillbaka tre placeringar i starten av Kanadas GP som avgörs om två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM