SvFF stoppar Berg från stormatchen

SPORTBLADET

Förbundet säger nej till klubblaget

Svenska Fotbollförbundet stoppar Panathinaikos från att använda Marcus Berg, 29.

Det grekiska storlaget vill att landslagsstjärnan spelar en avgörande kvalmatch på tisdag.

– Vi kan inte undvara en spelare av hans kaliber, säger landslagschefen Lasse Richt till Sportbladet.

När FC Köpenhamn säkrade den danska ligatiteln vände sig SvFF till FCK och undrade om de kunde släppa i väg sina tre svenska landslagsspelare till Blågults EM-läger som inleddes i Stockholm i måndags i förtid – trots att två omgångar återstår av den danska ligan.

FCK sa då nej.

CL-plats på spel

Nu agerar SvFF på ett liknande sätt och säger nej till en förfrågan från grekiska Panathiniakos om att få behålla lagets storstjärna och skyttekung Marcus Berg ett dygn längre.

Panathinaikos möter en av ärkerivalerna, PAOK, i vad som ser ut att bli en helt avgörande och mycket het match om en plats till Champions League på tisdag, 31 maj.

– Vi har rätt att kräva hem spelarna till landslagsuppdrag från och med måndag 30 maj, säger Lasse Richt, chef för landslagsverksamheten inom SvFF.

– Panathinaikos har skrivit ett brev med en förfrågan till förbundet. De ville behålla Marcus Berg hos sig ytterligare ett par dagar med hänvisning till att de har match på tisdag (31 maj). Men vi har sagt nej.

Hur har ni resonerat?

– Eftersom tiden för landslagen att samlas och träna inför EM blivit kortare så vill vi kunna förbereda oss på ett så bra sätt som möjligt. Då kan vi inte undvara en spelare av Marcus Bergs kaliber.

– Det är synd, men vi kan inte ta den hänsynen, säger Richt till Sportbladet.

Favorit att spela med Zlatan

Marcus Berg är just nu favorit till att spela bredvid Zlatan Ibrahimovic i det svenska anfallet under EM.

Han är också Panathinaikos bäst betalde spelare och extremt viktig för det grekiska laget. I de fyra senaste matcherna har svensken svarat för hela sju mål.

– Vi har sagt till Panathinaikos att vi hoppas att de med vårt nej som grund kan få matchen tidigarelagd.

Vad vill Marcus Berg?

– Han vill både kunna spela för sitt klubblag och vara med i landslaget. Det här är ett beslut som vi inom landslagsledningen måste ta, säger Lasse Richt.

Fotnot: Sportbladet har sökt Marcus Berg för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM