Tar på sig skulden och ersätter skidstjärnan

SPORTBLADET

Norska skidförbundet ersätter Johnsrud Sundby med miljonbelopp

1 av 4

Efter att Martin Johnsrud Sundby har åkt fast för dopning tar det Norska skidförbundet på sig hela ansvaret.

Samtidigt ersätter förbundet skidstjärnan i och med de förlorade prispengarna från säsongen 2014/2015.

– Det norska skidförbundet tar fullt ansvar. Det är ett ärligt missförstånd, säger det Norska skidförbundets ordförande Erik Röste på en presskonferens.

Den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby, 31 har åkt fast för dopning efter att ha tagit astmamedicinen Ventoline.

Det Norska skidförbundet meddelar på dagens presskonferens att de tar på sig hela ansvaret.

Enligt skidförbundets ordförande Erik Röste ska Johnsrud Sundby använt en tillåten astmamedicin, men på fel sätt. Regelverket ska heller inte ha varit tillräckligt tydligt.

– Det handlar om en lovlig och nödvändig medicin för Martin. Vi har uppfattat bestämmelserna fel, säger Röste på en presskonferens.

Får ersättning från förbundet

I och med domen förlorar Johnsrud Sundby totalseger i 2015-års Tour de Ski samt segrarna i världscuptävlingar i Davos och Toblac. Dessutom förlorar han över 1,1 miljoner kronor i prispengar från tävlingarna.

Det norska skidförbundet meddelar på presskonferensen att de kommer ersätta skidstjärnan med de prispengar han förlorade under tävlingarna.

– Jag vill understyrka att vi vill efterleva regelverket och vi stöttar kampen mot dopning. Vi (Norska skidförbundet reds anm.) ansåg att det inte var nödvändigt att söka om dispens för att använda medicinen. Hade vi sökt om det hade det inte blivit någon dom, säger Röste.