Marquez galna triumf

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Vann VM när konkurrenterna kapitulerade

Valentino Rossi och Jorge Lorenzo kapitulerar.

Då är Marc Marquez världsmästare för tredje gången.

– Det är helt fantastiskt, säger spanjoren.

– I morse trodde jag att det var omöjligt att säkra titeln här.

För första gången i karriären vann Marc Marquez en VM-deltävling på Motegi, Japan och det gav honom inte bara en GP-seger.

Det gav honom också ännu en VM-titel.

De båda VM-konkurrenterna Valentino Rossi och Jorge Lorenzo kraschade nämligen när de låg tvåa, helt utan påverkan från någon annan förare. Rosso tappade kontrollen över sin Yamaha i kurva 10 på det sjunde varvet, Lorenzo gjorde en miss när han föll i kurva 9 på det 20:e varvet.

Det gjorde att Marquez kunde säkra sin tredje VM-titel i motoGP.

– Jag mår okej, men å andra sidan är det väldigt synd eftersom jag hade en bra pace och körde bra, säger Rossi som startade från pole position.

– Tyvärr var min start inte helt fantastisk och jag blev omkörd av Marquez och Lorenzo.

Fel däckval

Den tidigare mästaren tappade lite tid bakom Lorenzo, men var på väg att jaga ikapp Marquez och hålla liv i VM när han tappade kontrollen i kurva tio.

– Framhjulet for iväg, ärligt talat så kände jag ingenting och jag låg inte för långt från linjen när framhjulet drog. Jag måste ha gjort ett misstag.

Det kostade honom alla möjligheter att slåss om VM-titeln och 13 varv senare inträffade samma sak för hans teamkollega Jorge Lorenzo.

– Jag är besviken. Jag gjorde ett misstag och jag tryckte på för mycket samtidigt som min motorcykel inte jobbade tillräckligt bra tillsammans med däcken. I Aragon gjorde jag ett bra däckval, men den här gången var det raka motsatsen, säger fjolårets mästare Lorenzo till motorsporttotal.

– Jag valde fel framdäck. Jag tror att jag hade kunnat köra ett bättre race med de mjuka däcken.

Stor press

När Yamahas båda förare kört sig själva ur kampen om VM-titeln så räckte det för Marc Marquez att köra i mål som etta för att säkra titeln, trots att tre lopp återstår av säsongen.

– När jag körde över mållinjen visste jag inte hur jag skulle jubla. Vi hade inte förberett någonting, säger Marc Marquez till motorsportmagazin.

– Detta är en väldigt speciell seger för mig, min första i Motegi och detta inför ögonen på mina chefer hos Honda. Den här titeln tog jag trots att pressen var större än tidigare och jag behövde övervinna flera tuffa situationer.

ARTIKELN HANDLAR OM