Så lever Johaug i väntan på domen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pojkvännen viktigaste stödet”

I ett rött fyravåningshus med träpanel uppe i Holmenkollen utanför Oslo väntar Therese Johaug på sitt öde.

Enligt de som känner henne bäst är träningen 28-åringens räddning i den nya vardagen.

– Jag ser på henne att hon är påverkad, säger managern Jörn Ernst till VG.

Torsdagen den 13 oktober gick Therese Johaug själv ut med nyheten att hon testats positivt för dopning. Enligt 28-åringen fick hon i sig den förbjudna anabola steroiden clostebol vid behandling av ett brännsår på läpparna.

”Försöker ha en normal vardag”

Domen har redan innan utredningen är klar varit hård. Enligt NRK tror var fjärde norrman nu att landets skididoler är dopade och runt om i Europa riktas misstankar mot Norge som skidnation. Advokaten Morten Steenstrup beskriver det för VG som att idrottens rättsystem är ”mer brutalt är det kriminella utsätts för”.

Therese Johaug själv har inte uttalat sig sedan torsdagens presskonferens. Istället försöker 28-åringen leva ett så normalt liv som möjligt i sin lägenhet i Holmenkollen.

– Hon tränar som vanligt två gånger om dagen och följer träningsplanen som var satt för den här perioden. Hon gör sina rutiner och försöker ha en normal vardag så långt det är möjligt, säger säger managern Jörn Ernst till VG och fortsätter:

– Hon tränade innan presskonferensen i torsdags också. Det finns inte så mycket annat att göra när processen ser ut som den gör. Therese måste avvakta och se vad som händer men vi hoppas på ett snabbt beslut. Jag ser ju på henne att hon är påverkad.

”Är den viktigaste personen”

Johaug varvar träningspass på rullskidor med löpning i Oslo och i Sörkedalen. Däremellan slappnar 28-åringen av med promenader tillsammans familjehunden tillhörande pojkvännen Nils Jakob Hoff, själv OS-atlet i rodd. Hoff fanns också med som stöd vid torsdagens pressträff.

– Nils Jakob är kanske den viktigaste personen för henne nu tillsammans med hennes familj. Vi som stått bakom henne de senaste åren finns också här och det råder inga tvivel om att Johaug kommer kämpa sig igenom det här, har Jörn Ernst tidigare berättat för Retten.no.

Therese Johaug är fortfarande aktuell för start vid världscuppremiären i Kuusamo om 40 dagar. Landslagstränaren Roar Hjelmeset beskriver hennes ”som en inhoppare som kan komma in från bänken” om 28-åringen inte straffas av Antidoping Norge.

– Therese tränar dagligen men det vore fel att påstå att allt är som vanligt. Det går upp och ner. Det finns pass där huvudet helt enkelt inte är med. Men hon försöker göra det bästa av det, säger Hjelmeset till VG.

Therese Johaug kommer fortsätta träna och samarbeta med utredarna på Antidoping Norge i väntan på sin dom. Ingen vet i dag när 28-åringen kan få besked om hon kommer få tävla i vinter och när hon annars kommer få tävla igen.

– Hon har det tufft. Hon är sliten. Det går upp och ner, säger managern Jörn Ernst.

Publicerad: