Forne mästaren: ”Magin finns kvar”

SPORTBLADET

Greg LeMond i intervju med Sportbladet

1 av 2 | Foto: TT
Lemond under höjdpunkten av sin karriär, Tour de France 1991

Greg LeMond är en av cykelvärldens största – med tre segrar i Tour de France.

Den nuvarande expertkommentatorn menar också att tävlingen har kvar ”det”.

– Tour de France är fortfarande speciellt, magin finns kvar där, säger LeMond till Sportbladet.

Under karriären skrev Greg LeMond historia. För 30 år sedan blev amerikanen nämligen förste utomeuropé att vinna klassiska Tour de France. Den i dag 55-årige LeMond vann sedan tävlingen ytterligare två gånger, innan karriären avslutades.

I dag arbetar Greg LeMond som cykelexpert på Eurosport – och han ser framemot årets Tour de France som drar igång på lördagen.

– Jag tror det kommer bli en bra tour. Jag hoppas att det hela kan avgöras i Frankrike i slutet, att det avgörs på tourens fyra-fem sista dagar, säger han i en intervju med Sportbladet.

”Skulle skapa större spänning”

Med en större konkurrenskraft, en renare idrott och ett koppel av spännande talanger menar han att det ser ljust ut inför Tour de France.

– Jag tycker sporten är väldigt konkurrenskraftig nu. Etapperna är lite kortare i år. De senaste tio åren har vi sett ensamma ledare, där laget kört för honom, förklarar LeMond innan han fortsätter:

– Tävlingen har ändrats en hel del sedan jag körde. Jag skulle älska att se de tävlande mer involverade i det taktiska och behöva tänka till. På min tid var du tvungen att göra det. Nu tittar ledarna på tv:n och säger till de tävlande vad de ska göra. Men det blir nog svårt då åkarna är så vana vid det här. Det skulle skapa en större spänning för åskådarna – och även om det skulle innebära lite svårigheter för de tävlande tror jag de skulle anpassa sig.

Kritiken är någonting som Eurosports Roberto Vacchi stämmer in i, även om han är övertygad om att det inte kommer ändras tillbaka och att det för dem konserativa gäller att vänja sig.

”Ta tillbaka längre tempolopp”

– Jag är ju för att man tar bort radiokommunikationen, för tävlingarna blir mer intressanta då. Man måste gå mer på känsla och gå mer på fantasi och inte bara förlita sig på vad en sportdirektör säger att man måste göra. Det kan man ju se ibland när kommunikationen brister. Det blir mer öppet då, nu är det låst. Ibland blir det ju nästan lite tråkigt, förklarar Vacchi.

Även om Greg LeMond är nöjd över att många av etapperna är kortare känner han ändå en avsaknad av de längre tempoloppen.

– Jag skulle inte ha gillat att tävla i den nuvarande touren. Utan jag tycker att de ska ta tillbaka längre tempolopp. Om du har två långa tempolopp innan bergen skulle det vara mer spännande.

Kritiken mot tempoloppen är dock ingenting som Roberto Vacchi stämmer in i.

– Jag är nog villig att gå emot honom. Har man så extremt långa tempolopp kan en klättrare tappa en minut per mil. Då blir det extremt svårt att ta igen. Tycker de hittat en bra nivå. De som är bra på tempo och bra men inte vassast uppför är ändå jämna med dem andra. Nu tycker jag man hittat en bra balans, förklarar Vacchi.

”En bra strategi”

Med flera decennier inom sporten har Greg LeMonde upplevt dess förändringar.

– Det är fortfarande en fantastisk sport men i dag har de tävlande en stor press. Det finns ingenstans att gömma sig när ledarna hela tiden kan se dem. Nu ser cheferna om du ligger i slutet och säger till att du ska ta dig fram. Jag tror att det därför det är fler krascher. Det märks även på nervositeten i att ligga längst fram. När du är på väg att vinna racet försöker du mest undvika att krascha.

Hur har Tour de France förändrats?

– Touren har anpassat sig väldigt bra. Att göra etapperna kortare är en bra strategi. Men jag gillar upplägget nu, förutom de långa stigningarna. De senaste åren har det gynnat klättrare och det är nog någonting som de måste balansera upp i framtiden. Men Tour de France är fortfarande speciellt, magin finns kvar där.

Tour de France avgörs under perioden 2-24 juli och kan ses i Eurosport och TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM