Rysk idrottsminister medger nu misstag

Foto: Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko.
SPORTBLADET

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko ber om ursäkt för dopningsskandalerna som hotar att stoppa ryska friidrottare från att delta i OS i Rio de Janeiro i augusti. I en artikel i London-tidningen Sunday Times medger han att det begåtts "allvarliga misstag" och att ryska idrottare medvetet brutit mot dopningsreglementet.

"Låt oss vara ärliga. Vi skäms över dem", skriver han.

Mutkos helomvändning kommer bara tre dagar efter att han avfärdat de senaste dopningsavslöjande om systematisk rysk dopning i samband med OS i Sotji 2014 som "absurda". Sedan tidigare är ryska friidrottare avstängda från allt internationellt tävlande och Mutkos utspel är ett försök att få uteslutningen hävd före OS i Rio.

"Före OS kommer alla våra OS-aktuella aktiva att genomgå minst tre tester i IAAF:s regi, förutom de som sedvanligt görs i alla kvaltävlingar. Dessutom är två internationella experter nu på plats för att övervaka verksamheten i vår antidopningsbyrå", skriver Mutko.

Mutko kommenterar inte uppgifterna att den ryska dopningen inför Sotji-OS skulle ha varit organiserad och statligt styrd – med Mutko själv som högst ansvarig. Men han skriver att "nyckelförändringar" gjorts i toppskikten i alla ryska friidrottsförbund.

Den 17 juni väntas IAAF-styrelsen ta beslut om Rysslands uteslutning ska hävas före OS.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott