Vasaloppet 2016

Sportchefen: Spåren kommer inte hålla

I fjol var väderförhållandena extrema!
I fjol var väderförhållandena extrema!

SPORTBLADET

Vasaloppet på söndagen blir en väderleksmässig utmaning för motionärerna och utan rekordtider för eliten.

Det följer av rapporter från tävlingsledningen.

– Spåren kommer inte att hålla för alla åkarna, men samtidigt blir det inte extremt tufft, säger sportchefen Tommy Höglund, som tröttnat på lagledare som vansinneskör på vägarna under loppet.

Efter en fantastisk inledning på Vasaloppsveckan, med perfekta förhållanden, slog vädret om på fredagen och snön vräkte ner i samband med Stafettvasan. Det påverkar söndagens klassiker över nio mil mellan Sälen och Mora. Vid lunchtid på lördagen var prognosen för Vasaloppet några minusgrader vid start, nollgradigt under dagen och minimalt snöfall.

Det innebär inga vallningsproblem för eliten som stakar på blanka skidor.

– Vi kan få ett spännande lopp där det finns möjlighet för enskilda åkare att gå loss och ta egna initiativ, säger Tommy Höglund.

Håller inte

För motionärerna blir det tuffare. Vasaloppsledningen är ärlig och säger att fredagens snöfall och det mildare vädret gör att spåren inte kommer att hålla för alla åkarna.

– Nu sätter vi in flera åtgärder för att göra det så bra som möjligt för motionärerna. Vi har exempelvis plogat bort all nysnö från Evertsberg till Mora. Där vill vi få fram bädden av den hårdare konstsnön. Under loppet kommer vi att köra upp nya spår där det är möjligt säkerhetsmässigt. Alltså inte i utförsbackarna. Men dessa nya spår håller bara för några hundra åkare så det blir en arbetssam dag för våra funktionärer, säger Höglund.

Bättring krävs

En huvudfråga i samband med lördagens lagledarmöte var trafiken. Arrangörerna och polisen är trötta på dumstritiga ledare som vansinneskör från Sälen till Mora för att bättre kunna serva åkarna.

– Här måste det bli bättring och i år kommer polisen att kontrollera detta extra mycket, säger Höglund, som berättar att sträckan Sälen-Oxberg är enkelriktad under Vasaloppssöndagen mellan klockan 07.00 och 16.00.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte PSG–Manchester City i kväll – se alla Champions League-matcher på C More

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vasaloppet 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet 2016

Vasaloppet

Längdskidor