Anrika klubben: Nej till kvinnor!

SPORTBLADET

Efter det kontroversiella valresultatet: Muirfield får inte längre arrangera British Open

Foto: TT
2013 blev Henrik Stenson tvåa efter Phil Mickelson på Muirfield.

Vi säger nej till kvinnor, meddelar golfklubben Muirfield.

Golfvärldens svar?

Då säger vi nej till er som arrangör för British Open.

Proffsen: Här ska du spela golf i sommar

2013 kom Henrik Stenson tvåa i British Open på Muirfield. Det var sextonde gången som tävlingen hölls där, på den exklusiva banan på den skotska ostkusten.

Den sjuttonde kommer att dröja, om den blir av alls. I veckan har ägarna, en stolt skara som kallar sig The Honourable Company of Edinburgh Golfers, hållit en omröstning bland sina 750 manliga medlemmar om huruvida de ska tillåta kvinnor att söka medlemsskap.

36 procent på tvären

Två tredjedelar behövde rösta ja till kvinnor för att reglerna skulle ändras. Men 36 procent satte sig på tvären, vilket gör att Muirfield fortsätter vara en klubb exklusivt för herrar.

En klubb som blir av med sin chans att få hålla i en majortävling.

– I framtiden kommer vi inte att arrangera The Championship på en arena som inte tillåter kvinnor som medlemmar, säger Martin Slumbers, ordförande för golfens regelstyrande organ R&A enligt AP.

Kan komma tillbaka

Slumbers lämnar ändå en öppning. Ja-sidan behöver bara tre procent fler röster, alltså att 23 personer byter åsikt, för att driva igenom stadgeändringen. Om det sker kan Stenson och resten av världseliten återvända.

– Om klubbens policy ändras skulle vi överväga Muirfield som arena för The Open i framtiden, säger Martin Slumbers enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf

Muirfield