Här bjuder han på ny gulddans

SPORTBLADET

Kemboi: ”Jag kallas Mini-Bolt”

LONDON. I VM i fjol bjöd Ezekiel Kemboi på VM:s galnaste segerfirande.

Efter att ha lekt hem OS-guldet på 3000 meter hinder i kväll firade han med en ny läcker segerdans.

– Efter firandet i Daegu kallade vissa för mig Mini-Bolt. Det är bra, säger han.

I VM i Daegu förra året var kenyanen Ezekiel Kemboi så överlägsen att han hade råd att sakta ner på slutet, springa diagonalt över banan och passera mållinjen på bana 7.

Direkt efter målgång ställde sig Ezekiel Kemboi och spände musklerna. Sedan slet han av sig tävlingslinnet och gick ner på knä. Därefter kastade han upp linnet på läktaren och sprang ärevarv till publikens jubel.

Kramade tvåan

I år gjorde han om bedriften att vinna guld – precis som i OS 2004 – och på nytt sprang han ut på bana 7 innan han passerade mållinjen.

Men till skillnad från VM i fjol var han mer sansat glad den här gången. Publikfriaren Kemboi bjöd dock publiken på en ny läcker segerdans och kramade om silvermedaljören Mahiedine Mekhissi-Benabbad, Frankrike.

– Ibland är det bra att ha en egen grej. Min grej är att dansa, säger Kemboi.

Mekhissi-Benabbad hyllar Kemboi:

– Jag skulle vilja gratulera vinnaren. Jag gav allt och förlorade mot en bättre motståndare. Han är en stor mästare. Den bästa genom tiderna.

Tackar brittiska folket

Kembois segertid skrevs till 8.18.56. Abel Kiprop Mutais 8.19,73 såg till att Kenya även tog bronset.

Det afrikanska löparlandet har nu tagit samtliga guld på distansen sedan OS i Los Angeles 1984. Det kunde mycket väl ha blivit en trippel, men den regerande mästaren Brimin Kipruto snubblade i slutet av loppet och blev femma.

– Jag vill tacka det brittiska folket. Det känns underbart att vinna här i London. I Peking var jag för sjuk för att kunna vinna, säger Kemboi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS