Ett delat silver som är guld värt

Brenning: Nu sneglar världen på Sverige

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

PYEONGCHANG. De har plågats, firat, sörjt och rest sig tillsammans.

Nu fick de också vinna tillsammans.

Ibland kan ett silver faktiskt vara guld värt.

”Nej, nu vill jag bara åka härifrån. Jag är så trött på de här banorna”.

Mona Brorsson är lättad men uppgiven när hon står intill de svenska journalisterna i den mixade zonen inför Hanna Öbergs sista skytte i damstafetten. Lättad över att hon lyckades komma tillbaka efter kollapsen i mixedstafetten. Uppgiven över att hon inte tyckte sig få en ärlig chans i de chansartade väderförhållandena.

Ögonen lyser som strålkastare

Klipp fram en minut.

Mona Brorsson gråter av glädje. Hanna Öberg har precis skjutit fullt i sitt sista skytte och går ut från stadion tillsammans med Frankrike i kamp om silvret.

– Jag är säker på att hon tar dem. Men jag orkar inte gråta mer, säger Brorsson när Linn Persson kommer springande. En halvtimme tidigare har hon bett svenska folket om ursäkt. Nu lyser hennes ögon starkare än strålkastarljuset inne på stadion.

– Alltså, vad händer?!

Vad som händer? Hanna Öberg händer.

1 av 4

Segrarinnan från den individuella distansen sköt som endast en av tre tjejer i hela startfältet fullt och körde upp Sverige från en blygsam placering till en historisk placering. Men mitt i den här individuella uppvisningen är det den kollektiva glädjen som glädjer mig allra mest.

Det svenska skidskyttelandslaget har under OS gråtit av såväl glädje som sorg tillsammans. De har firat individuella guld som kollektiva framgångar på samma sätt som de hanterat enskilda misslyckanden som ett gemensamt ansvar. De har stått och fallit tillsammans men framförallt har de växt tillsammans.

Kan bli stilbildande

Wolfgang Pichler gav upp planerna på att pensionera sig och börja spela tennis på veterantouren för att göra ytterligare en vända som svensk förbundskapten. Han gjorde det för att testa teorin att även en individuell sport kan gynnas av att hanteras som en lagidrott.

Med inspiration från fotbollen klev han in och förvandlade det svenska skidskyttelandslaget till just ett lag. Den framgång arbetet gett är så sensationell att det redan nu måste räknas som tyskens allra främsta insats för svenskt skidskytte. Om några år vet vi om det till och med kommer bli stilbildande.

För visst sneglar de andra nationerna på Sverige nu. Visst såg de hur damlaget grät över Sebastian Samuelssons silvermedalj. Visst noterade de hur såväl killarna som tjejerna tog den bedrövade Mona Brorsson i sina armar efter mixedstafetten.

Nu ser de på när Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg bildar en tv-puckshög i målfållan för att fira ett sensationellt svenskt OS-silver i skidskyttestafett.

Delad glädje är dubbel glädje. Ett delat silver är till och med guld värt.

OS-höjdare 23 februari 00:18

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM