– Så sugen man kan bli på en tredje titel

avAnna Andersson

Publicerad:

Ekström laddar för revansch

Foto: SCANPIX
Mattias Ekström.

Fjolåret förstördes av en dålig säsongsinledning.

Nu siktar Mattias Ekström på revansch.

– Jag är så sugen man kan bli på en tredje titel, säger han.

Svensken har tillhört favoriterna i DTM under flera säsonger och efter två titlar jagade han den tredje förra året, men en dålig säsongsinledning stoppade honom.

Under hösten körde han upp sig och slutade tvåa i mästerskapet.

Den formen vill han behålla in i årets säsong som startar i helgen, på Hockenheimring.

– Det känns bra, jag har ingen riktig aning om vad vi står, men det känns riktigt bra och magkänslan brukar vara rätt, säger Mattias Ekström.

Inför årets säsong genomförs ett antal regeländringar, även om motorerna är samma som tidigare (V8 på max fyra liters slagvolym och fyra ventiler per cylinder vilket ger 460 hästkrafter). Däremot har aerodynamiken förändrats, det är mer downforce och däcken är bredare, dessutom innehåller bilarna numera flera gemensamma komponenter (bland annat växellådan). Dessutom försvinner tankstoppen, man ändrar poängräkningen och man använder nu samma system som formel 1.

”Livsnödvändigt för serien”

Till det så kommer en ny tillverkare. Vid sidan av Audi och Mercedes står nu även BMW på startlinjen.

– Det var livsnödvändigt för serien, däremot vet jag inte om de är konkurrenskraftiga redan från start, säger Mattias Ekström.

– När det gäller reglerna så blir bilen väldigt tung i starten, 80 kilo mer än förra året och det kommer att göra en stor skillnad. Dels så blir det en annan taktik under racet och det kommer att bli extremt svårt att köra om. Det gör att kvalet blir ännu viktigare.

Säsongen består av tio lopp och den startar och avslutas  på Hockenheim i Tyskland. Däremellan besöker serien flera olika europeiska länder.

Målet ä för Mattias Ekström är givet.

– Jag är så sugen man kan bli på en tredje titel, säger han.

– Men det kommer att bli tufft, det kommer att bli flera överraskningar i år och det är inte längre tio bilar som ska slåss om titeln. Det är 22.

I år är serien tillbaka i svensk TV, den direktsänds i TV10.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

DTM

WTCC