”The king is on fire!”

Brenning: Sverige pulvriserade skidskyttestafetten

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. ”The king is on fire!”, vrålar speakern.

I spåret gör de svenska ledarna vågen.

Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Lucky Luke Lindström!

Vad har ni gjort egentligen?

Det sägs att det är bäst att samla sig innan man försöker sammanfatta en historisk händelse men jag vill inte det. Jag vägrar. Jag vill bara leva kvar i det här ruset. Ta skidskytte-euforin med mig från Peyongchang. Packa ner den i min lilla väska, bära den som handbagage på flyget hem och släppa ut den över Sverige.

För vad är det som händer egentligen?

Världens bästa Peppe

Peppe Femling behövde bara ett extraskott på förstasträckan i herrarnas stafett och passerade samtidigt Peppe Eng och Pepperoni som världens bästa Peppe.

Jesper Nelin var mer skjutglad men gick i spåret ifrån sina världsstjärnor till konkurrenter när Sverige redan då slogs om en andraplats.

Sebastian Samuelsson visade att han är en av världens bästa skidskyttar. I alla fall just här. I alla fall just nu. Och precis i detta ögonblick är det faktiskt det enda som betyder något.

Och Fredrik Lindström. Lucky Luke Lindström!

Duellen med Emil Hegle Svendsen är redan en svensk idrottsklassiker. Jag vill se den klistras på ett frimärke. Jag vill se den släppas som emoji. Jag vill se den som rondellhund i lilla Bredbyn.

Veteranen Lindström mot stjärnan Hegle Svendsen. Sida vid sida med en nästan synkroniserad andning och ett lika tajmat förstaskott. En varsin bom.

Men när pressen blev för stor på norrmannen. När trycket nästan rent fysiskt pressade honom ner genom snön lyfte Lindström. Upp mot himlen för att förvandlas till en stjärna.

Bara ett sätt att hedra Pichler på

Kungen hoppade på läktaren som Wolfgang Pichler i after ski-kön till speakerns euforiska vrålande ”The king is on fire!”. I spåret gjorde de svenska ledarna vågen när Fredrik Lindström defilerade mot upploppet. 28-åringen hann till och med ta en svensk flagga och ändå vinna med nästan en minuts marginal.

Sverige vann inte skidskyttestafetten. Sverige pulvriserade skidskyttestafetten.

För fyra år sedan hade vi inte ens ett skidskyttelandslag på damsidan samtidigt som herrarna utarmade hela den svenska försvarsbudgeten med alla sina extraskott. I går tog damerna OS-silver i stafett, i dag krossade herrarna världseliten och visst är det till stor del Wolfgang Pichlers förtjänst.

Idrottsgalan kan redan gravera in tyskens namn på priset till Årets ledare och det kommer pratas bragdguld nu. Men det känns faktiskt ointressant. Det känns otillräckligt. Det finns bara ett sätt att hedra ”The demon trainer” på.

Jag kan ta en Pichler-pilsner, tack!

ARTIKELN HANDLAR OM