Bergström: VM 2011 blev ett trendbrott

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

2007 vann Sverige, 2009 vann Sverige.

Så skönt att VM 2011 blev ett trendbrott.

I år vann nya Sverige.

Efter 4–2 segerkramades den svenska VM-truppen medan en annan spelare tog till orda. Hon var lättad.

”Jag fruktade att det skulle rinna iväg och bli större siffror”, sa hon.

Den som fruktade är inte finländsk. Hon heter Hermine Dahlerus och är en av tidernas främsta svenska innebandyspelare.

Alltså: att Sverige vann med 4–2 var oväntat bra av Finland. Betryggande bra.

Under mästerskapet har Sverige tydligen fått ett epitet i arrangörslandet. Schweizarna kallar oss ”det vinnande landslaget”, vilket är lika träffande som att kalla Usain Bolt ”den snabbe mannen”. Men visst, Sverige vinner ofta, det stämmer, skarp analys, Schweiz.

Vi fick se ett tronskifte

I VM-finalen 2007 slog vi Finland med 7–3 och bland de bästa poängplockarna fanns Karolina Widar, Sara Kristoffersson och Emelie Lindström. 2009 vann vi finalen med 6–2 och med totalt 54 poäng kom Widar, Kristoffersson och Lindström med i all star-laget.

I år skyfflade de tre in poäng mot blåbärsgängen. Men i lördagens semifinal hettade det till för första gången och då märktes vilka som leder Sverige. Kais Mora-trion Amanda Larsson, 22, Therese Karlsson, 20, och Anna Wijk, 20, överglänste alla.

Bäst manifesterades det av spelvändningen, direktskarven, frispelningen och avslutet till 4–1. Jag kallar det gärna innebandyperfektion. Jag kallar det, med viss tvekan, ett tronskifte.

Vaara efterlämnar trygg grund

För i finalen var det tydligt hur bärande andrafemman var. De etablerade profilerna tog felbeslut och var stissiga, men Larsson-Karlsson-Wijk tryckte ihop Finland till en rädd kvadrat. Matchen sprakade bara till i glimtar, men nästan varje gång stod andrafemman på planen.

Efter sitt tredje raka VM-guld slutar Jan-Erik Vaara som damernas förbundskapten. Han efterlämnar en trygg gammal grund som dominerat innebandyn i sex år. Och en ny stomme som kan göra det i sex till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN