Försökte fly – för att springa i OS

SPORTBLADET

Drunknade i Medelhavet på väg till Europa

Foto: Samia Yusuf Omar.

Samia Yusuf Omar var 200-meters ”Eric Moussambani” vid OS i Peking 2008.

I april försökte löparen fly från Somalia med båt för att kunna delta vid OS i London.

Nu bekräftar landets olympiska kommitté att 21-åringen drunknade i Medelhavet.

Förutom världsstjärnor och idrottare av toppklass innehåller alla olympiska spel också mer bortglömda hjältar. Vid Peking-OS 2008 var löparen Samia Yusuf Omar en av dem.

Endast 17 år gammal sprang Yusuf Omar in som sista dam på 200 meter, till stort jubel från åskådarna i Kina. En hjälteinsats, trots placeringen, då 17-åringen växt upp mitt i ett krig och hela tiden tvingats kämpa mot hot för att hon idrottade som kvinna.

”Gick vilse i öknen”

Enligt BBC mordhotades Yusuf Omar av islamistiska grupper när hon återvände från Peking-OS. Det släckte ändå inte den unga kvinnans stora dröm att även delta vid OS i London.

I oktober 2010 flyttade Samia Yusuf Omar till Etiopien för att få mer drägliga träningsvillkor. Men enligt BBC kunde hon inte garanteras tillåtelse att träna på landets arena i Addis Ababa.

Yusuf Omar, nu 21 år, valde därför att försöka fly till Europa i sökandet efter en europeisk tränare för att rädda det sista hoppet om att kvalificera sig för OS i London.

– Hon kom till Libyen i september 2011 men sedan hörde vi inte ett ord från henne på flera månader då hon gick vilse i öknen och fastnade där. Sedan bestämde hon sig för att fortsätta med båt. Vi sade åt henne att inte göra det och min mamma försökte övertala henne men Samia var väldigt bestämd. Hon bad om min mammas förlåtelse och tog båten, säger 21-åringens syster Hodan, som bor i Finland, till BBC-programmet Newsday.

”Kommer aldrig glömma Samia”

I april tog Samia Yusuf Omar plats på en båt som skulle smuggla flyktingar från Libyen till Italien. Men hon kom aldrig fram till Europa.

– Samia dog i en olycka när den italienska kustbevakningen närmade sig dem efter att de fått slut på bensin. De bad om hjälp så kustbevakningen kastade ut rep så att de kunde simma över mellan båtarna. Tyvärr var hon en av sju, sex kvinnor och en man, som dog när de försökte nå det italienska skeppet, säger systern.

Historien har länge varit obekräftad men Samias öde får nu uppmärksamhet sedan tidigare 1500-metersstjärnan Abdi Bile valt att hylla henne, och Mo Farah som tidigare tävlande för Somalia, efter OS.

– Vi är glada för Mo – han är vår stolthet. Men vi kommer aldrig att glömma Samia, säger Bile.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS