Simning

Sarah Sjöström gav bort guld – och tog nytt

Av: 

Simon Bank

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Europas snabbaste race, Europas mest imponerande hemmapublik.
Först i mål:
Europas bästa idrottskvinna 2017.  
– En hundradel, alltså, det är så himla skönt, säger Sarah Sjöström.

Foto: SVT.SE/SPORT

Hon sa det själv efter försökssimningen:

– Det känns bra, jag känner att jag har kapacitet att simma snabbt i kväll.

När det väl var dags att visa det hade Sarah Sjöström redan simmat en semifinal på 50 fritt och en (fenomenal) final på 100 meter fjärilsim.

Tidsprogrammet var stentufft, konkurrensen också.

Sarah tog emot sin guldmedalj, hörde nationalsången, gav bort sin guldmedalj till en darrande liten flicka i svensk dräkt, och kom upp och ställde sig på startpallen igen.

”Vem som helst kan vinna”

Världsrekordhållaren Ranomo Kromowidjojo på ena sidan, OS-ettan Pernille Blume på den andra, snabba fransyskan Charlotte Bonnet en bit ut, en fanatisk dansk publik på läktarna och en ljudvolym som måste ha hörts en bra bit över Sundet.

– Vem som helst kan vinna, sa Sarah Sjöström efter morgonpasset.

Och i alla fall två simmare hade kunnat vinna.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ranomi Kromowidjojo var som vanligt snabbare ut, och med ett par meter kvar såg det ut som att nederländskan hade ett litet, litet grepp. Men Sjöström, som själv sågat sina målgångsegenskaper, satte den perfekt den här gången – och när hon tittade på resultattavlan stod hennes namn överst.

Tid: 23,30.

Segermarginal: En ynka hundradel.

– Så himla skönt att ha hundradelarna på min sida! Det är inte lätt på femtio fritt, jag trodde faktiskt att hon hade mig före målgången, men jag nuddade väggen lite hårdare än vad hon gjorde. En hundradel, alltså, det är så himla skönt, säger Sarah Sjöström.

– Jag gillar ju att vinna…

”Jag fick ju en till sen”

Hur känns det att avsluta EM såhär, med två guld?

– Det är väldigt kul, det ska jag erkänna. Det är nästan roligare att ha en bra avslutning på ett mästerskap än en bra början. Jag har känt hela tiden att jag bara kan bli bättre och bättre, både mentalt och fysiskt.

Segertiden är hennes näst snabbaste någonsin i kort bana, enda gången hon varit snabbare var i Doha för tre år sedan.

– Och det var nästan ett perfekt lopp. Det här kändes sådär första 75, men jag har aldrig känt mig så stark sista 25. Det var liksom ”kan jag inte få 25 meter till?”.

Sarah Sjöström bubblade av lycka efter sina två snabba guld. Och berättade sedan varför hon gav bort sin första medalj – precis som britten Adam Peaty gjorde kvällen före.

– Jag blev inspirerad, såklart, av Peaty. Det är som han sa igår, att om man kan inspirera de unga, så… Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på sina guldmedaljer ändå. Och jag fick ju en till sen!

Emma Hassling, 13, från Rydebäck var den lyckliga supportern som fick guldmedaljen.

– När hon gick fram tänkte jag: ”är det verkligen jag, är det verkligen?” När jag fick medaljen i handen blev jag helt chockad, säger Hassling till Sydsvenskan som också berättar vad hon gjorde med medaljen när hon kom hem:

– Då hängde jag den högst upp i granen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjöström skickar oss till fantasivärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning

Sarah Sjöström

Lars Frölander