Derbykross i helig annandagsbandy

avHenrik Lundgren

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN

LIDKÖPING. Fullsatt och festligt derby.

Annandagstraditionen står sig stark i Bandysverige, trots konkurrens från ishockey och handboll.

– Jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva oroa oss för det. Det är ett otroligt bandyintresse i den här stan, säger Christoffer Norin efter derbykrossen mot Vänersborg.

5 044 personer på plats i ett fullsatt Lidköping Arena, med en kö utanför som ringlade sig 150 meter lång och tvingade arrangörerna att skjuta upp matchstarten med tio minuter.

Annandagsbandyn har på senare år fått konkurrens av framför allt SHL-hockeyn, men i Lidköping finns det inget som kan mäta sig med stadens bandystolthet.

– Man har märkt att det är något på gång de senaste dagarna. Det är kul när det snackas bandy på stan, säger Villa/Lidköpings Christoffer Norin.
Hemmapubliken fick mycket att jubla åt, tabellfyran fullständigt körde över derbyrivalen från Vänersborg och vann med 6-0, efter bland annat två mål av Norin.

– Det är en otroligt viktig seger, derbymatcherna är årets höjdpunkt, och att vi då vinner med de här stora siffrorna…

”Det är magiskt”

Fullsatt och härlig stämning.

– Ja, det är magiskt. Det finns knappast ett bättre ställe att spela bandy på just nu.

Norin är uppväxt i Lidköping, spelade först i Lidköpings AIK innan han gick vidare till stadens stolthet. Efter utlåning till just Vänersborg och sen flytt till Kalix är han nu tillbaka i barndomsstaden sedan ett och ett halvt år. I kväll fick han själv vara med och avgöra den match som han växte upp med.

– Det är klart att jag var här många gånger som barn och tittade på derbyna. Det är fantastiskt kul att få spela dem själv nu. Det är svårt att sätta ord på hur det är att spela, men det är något som varje bandyspelare borde drömma om att få göra.

Konkurrens av SHL

Publiksiffran i Lidköping var den näst bästa i annandagsomgången (endast slagen av 6 418 på Zinkensdamm), men på senare år har den tidigare så klassiska bandydagen fått konkurrens av SHL-hockeyn.

– Jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva oroa oss för det. Speciellt inte här i Lidköping, det är ett otroligt bandyintresse här.

Hur firar man en derbykross?

– Man joggar ner och laddar om. Om två dagar är det match igen.

Kom igen nu…?

– Haha, okej lite får vi njuta i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM