Filippin tog Majorovs OS-plats - trots uppropet

Foto: Bildbyrån/AP
SPORTBLADET

Drygt 14 000 personer har skrivit under ett upprop där man kräver att konståkaren Alexander Majorov, 26, ska skickas till OS.

Men det hjälpte inte.

Sveriges OS-plats har i stället gått till Filippinerna - och Michael Christian Martinez.

Konståkaren Alexander Majorov, 26, slutade på en sjundeplats på konståknings-EM i Moskva förra helgen. Men det räckte inte till en OS-plats.

För när Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) i går tog ut nya namn till truppen till spelen i Pyeongchang fanns Majorov inte med. SOK motiverade sitt beslut med att placeringskravet för att få åka med till OS är att sluta topp-åtta i internationell konkurrens. Dit räknas inte konståknings-EM.

– SOK ställer så höga krav. Det är omöjliga krav, sa pappan Alexander Majorov senior till Expressen tidigare i veckan.

”Har inte nått grundkriteriet”

SOK bemötte kritiken som kommit in i går efter petningen av konståkaren, samt skidåkaren Emil Jönsson.

– Jag vet inte om det är många (reaktioner) och om sociala medier är riktigt relevant i sammanhanget men Alexander är egentligen i samma läge som Emil, även om Alexander inte har varit på samma nivå. Han har inte nått grundkriteriet och därför tar vi inte ut honom. Det är det enkla och det svåra, sa truppchefen Peter Reinebo till Sportbladet.

Snart 14 000 underskrifter

Men svaret räckte inte för att stoppa kritiken. Reaktionerna fortsatte, och efter att Malmö-bon Maria Jangbro uttnyttjat portalen Change.org för att starta ett upprop för konståkaren, har i skrivande stund närmare 14 000 människor skrivit under uppropet - där de kräver att SOK ska ändra sig och skicka Majorov till Sydkorea.

Trots det enorma stöd och engagemang som visats upp på kort tid, så verkar det inte ha hjälpt. Radiosportens reporter Alexander Lundholm tweetade under torsdagen att den svenska OS-platsen i herrarnas konståkning i stället har gått till Filippinerna - och åkaren Michael Christian Martinez.

Fotnot: Alexander Majorov, som föddes i St. Petersburg men kom till Sverige och Luleå som ettåring, slutade på 14:e plats vid OS i Sotji för fyra år sedan. Då tog Sveriges Olympiska Kommitté ut honom på det så kallade framtidskriteriet, då han bedömdes som ung och lovande.

Svenska fanbärare i vinter-OS 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM