De drömmer om Super Bowl: ”Som Hammarby 2001”

Det har inte hänt på 51 år.

Men nu är Minnesota Vikings på väg mot det omöjliga – ett Super Bowl på hemmaplan.

– Känslan är att jämföra med Hammarby 2001, säger Stefan Dahl Holm i Minneapolis.

I dagarna lanserade Minnesota Vikings en slogan för slutspelet: ”Bring it Home” – en tydlig programförklaring att man siktar på att nå finalmatchen på US Bank Stadium i Minneapolis den 4 februari.

Två hinder står framför dem tills dess: New Orleans Saints på söndag och Philadelphia Eagles som i natt slog ut Atlanta Falcons.

Det skulle i så fall bli hemmaplan för Vikings på fler än ett sätt.

Dels så kommer NFL ändra upplägget för lagens träningsanläggningar och Vikings kommer att få fördelen att använda sin vanliga anläggning. Motståndaren skickas till University of Minnesota.

Dels så räknar man med att hemmafansen kommer över fler biljetter och det blir ett större övertag på läktarna.

Detta i en region där en stor del av invånarna härstammar från skandinavien. Cirka 17 procent har norsk härkomst och 10 procent från Sverige. Sportbladet har pratat med några av de svenska supportrarna som bor i området.

– ”Alla” är skandinaver här. Och intresset för Vikings är enormt här borta, säger Hans Burbidge – boende i Minneapolis.

Segersången har till och med lite svenska anor. The Skol Vikings song heter den och enligt organisationen har ordet ”skol” – alltså skål – funnits med sedan 1961.

– Man håller ju käften lite. Horn på hjälmen? ”Skol” felstavat. Men det är också roligt att dom flesta kan någonting om nordisk mytologi, säger Johan Boysen.

Oväntad hjälte i laget

Just nu är Vikings favoriter att nå Super Bowl tillsammans med New England Patriots. Med tanke på hur säsongen utvecklat sig är det en ganska otrolig utveckling.

Laget har byggts på sikt för att nå en titel och två tänkta quarterbackar har försvunnit, Teddy Bridgewater i fjol och Sam Bradford i år. Dessutom var runningbacken Dalvin Cook en annan tung pjäs som gick sönder efter bara fyra matcher. Men försvaret har levererat gång på gång och Case Keenum har helt oväntat lyckats i nyckelrollen som quarterback.

– Det är extra stort eftersom säsongen såg ut att vara över bara efter några veckor med alla skador, säger Håkan Lundholm.

– Känslan är att jämföra med Hammarbyare innan de vann guld 2001. Man har ofta kommit nära men snubblat på snöret, så vi hoppas på en vinst men är försiktigt optimistiska just för att man har hoppats och blivit sårad tidigare, säger Stefan Dahl Holm som dessutom varit en av coacherna för damlaget Minnesota Vixens.

För amerikanen Andy Vanecek, som träffade en tjej från Småland för 20 år sedan som han senare gifte sig med, är det extra speciellt.

– Jag var två år när Vikings senast spelade Super Bowl och haft säsongsbiljett sedan 2012. Och eftersom vi flyttade tillbaka till Sverige i augusti så kommer de säkert ta hem alltihop i år. Typiskt!

Han lovar ändå att vara på plats i Minneapolis om Vikings spelar Super Bowl.

Eller ska vi säga Super Skol?

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.