”Få lagkamrater jag sett upp till som honom”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Oladapo ”Dee” Ayuba sörjs av hela basket-Sverige. 

För Djurgårdens spelare har dödsbeskedet varit svårt att ta in.

– Det är få lagkamrater som jag har sett upp till som honom, säger Brandon Barton. 

Två dagar innan julafton spelade Oladapo ”Dee” Ayuba derbyt mot AIK och var en av planen bästa spelare. Men i tisdags föll Djurgården Baskets stjärna ihop under ett träningspass med gamla lagkamrater i Luxemburg. 

Ayuba fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda efter att hjärtat stannat. Beskedet har kommit som en total chock för Djurgårdens spelare. 

– Jag fick ett samtal i går från André Benediktsson (spelare i Djurgården) när jag satt i bilen på väg upp från Malmö. Jag tänkte att jag skulle träffa Dee på träningen på kvällen och så får man det samtalet. Jag ringde upp André tre gånger under färden och frågade vad han egentligen menade, om han låg på sjukhus eller i koma. Jag kunde inte tro att det var sant. Det kändes bara jättekonstigt, säger Brandon Barton.

”Har sett hur bra pappa han var”

Spelarna i laget träffades i går kväll och försökte förstå vad som hänt. 

– Det är så tungt. Han har sina två döttrar som man ser i hallen och på träningarna hela tiden. Man har verkligen sett hur nära de var honom och hur bra pappa han var. Man tänker på hans fru och barn, hur tungt det är för oss och hur ofattbart tungt det måste vara för dem, säger Barton och fortsätter: 

– Det var en riktigt fantastisk kille. Ödmjuk och snäll mot alla. Han var omtyckt av alla i laget, både unga och gamla. När man såg en av våra unga killar som varit med oss en månad i går och såg hur hårt det tog på honom märkte man hur bra vän Dee var med alla. Det är få lagkamrater som jag har sett upp till som honom för hur han var som lagkamrat, person och pappa. 

Även coachen Charles Barton har tagit beskedet hårt. 

– Det är brutalt. Jag tror aldrig att jag har varit med om något sådant här. Jag har aldrig jobbat med en mer professionell spelare än Dee, säger han och fortsätter: 

– Hur bra spelare han än var så är det det andra med honom man tänker på. Han var en otrolig pappa. När han var med sina barn stängde han av allt annat. Det är den bilden jag har kvar i huvudet, hur han var med sin fru och sina barn var så speciellt. Och det är dem vi tänker på. Det är tufft för oss, men det är hemskt för dem, säger coachen Charles Barton.

”Har fortfarande svårt att förstå”

Ayuba sörjs inte bara av Djurgården. Hyllningarna och kondoleanserna kommer från hela basket-Sverige. 

”Mitt hjärta och mina kondoleanser går till Dee Ayubas familj. Vi kämpade många strider mot varandra och jag har alltid haft stor respekt och beundran för dig. Det är en sorglig dag för svensk basket”, skriver AIK:s lagkapten Serkan Inan på Facebook. 

Tidigare lagkamraten och Uppsalaguarden Mannos Nakos har också uttryck sin sorg. 

”Har fortfarande svårt att förstå... En bra lag kamrat en bra far och en riktigt fin människa har lämnat oss Mina tankar går till hans fina familj och anhöriga
Vila i frid min vän”, skriver han. 

Norrköping Dolphins coach Adnan Chuk skriver på Twitter: ”Alldeles för tidigt!! RIP Dee Ayuba”. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket