2013: Vann SM-guld – 2018: Klubben begärd i konkurs

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

HK Drott vann SM-guld på herrsidan så sent som 2013.

Nu har den anrika handbollsföreningen begärts i konkurs.

– Jag blev lite förvånad att det kom så plötsligt och utan förvarning, säger lagkaptenen och SM-vinnaren Anton Andersson, 23.

HK Drott ligger tvåa i maratontabellen och vann SM-guld så sent som 2013. Men sedan dess har klubben rasat i seriesystemet hela vägen ned till division 1.

Klubben har länge kämpat med ekonomiska bekymmer. Redan i februari 2016 var klubben nära konkurs då man behövde dra in 1,5 miljoner kronor.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Fick beskedet i Facebookgrupp

Den gången gick Halmstads kommun med på en avbetalningsplan på sex år och Drott överlevde krisen.

Men nu har föreningen begärts i konkurs, skriver Hallandsposten. Kronofogden har gått igenom Halmstadklubbens tillgångar och kommit fram till att den saknar medel för att kunna betala en skuld på 360 000 kronor.

Lagkaptenen Anton Andersson, som vann SM-guld med Drott 2013 och även har representerat klubben i Champions League, säger att spelarna fick beskedet av tränarna i lagets interna Facebookgrupp.

– Jag blev lite förvånad att det kom så plötsligt och utan förvarning. Men överlag är jag inte jätteförvånad. Man har väl tänkt att det tids nog kommer att komma något negativt, och nu kom det. 

Påverkas man som spelare?

– Ja, någonstans gör man det. Men det viktiga är att fokusera på rätt sak. Det har varit snack om dålig ekonomi i Drott i många år. De senaste sex-sju matcherna har vi haft en positiv spiral, det här beskedet ska inte få oss att falla ur den positiva spiralen när egentligen vad som helst kan hända. 

Match i morgon

Hallandsposten rapporterar att Drott tills vidare får spela kvar i damallsvenskan och herrarnas division 1. Det är först om föreningen försätts i konkurs som lagen riskerar att uteslutas.

– För oss är det en icke-händelse just nu. Vi har inga officiella besked och därför kan jag inte göra några officiella uttalanden heller. I dagsläget är det fullt vanligt seriespel, vi har ingenting på bordet framför oss, säger Niklas Axvallen, tävlings- och domarkonsulent på Svenska handbollförbundet, till Hallandsposten.

Inför lördagens hemmamatch mot Höörs HK H65 säger lagkapten Anton Andersson att spelarna bara ska köra på som vanligt.

– Vi som spelare sköter vårt jobb och så får de andra sköta sitt och lösa situationen.

Tror du att Drott kommer att kunna resa sig en gång till?

– Förhoppningsvis. Nu vet jag inte exakt vilka summor det handlar om, men när vi tidigare (före säsongen) kunnat få ihop runt 600 000 bara från vanliga människor och företag kan man säkert lösa det här också.

Drott bildades år 1936 och har totalt elva SM-guld på herrsidan sedan starten.

Under 90-talets storhetstid fanns spelare som Ola Lindgren, Magnus Andersson, Thomas Sivertsson och Magnus Weberg i laget.

ARKIV: Mästarkommunen – vad har gått snett i Halmstad?


Lista: De har gjort flest landskamper för Sverige 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll

Drott