Söderling och Larsson utslagna

SPORTBLADET

Dyster svensk öppning i Swedish Open

Han är svensk tennis stora framtidshopp.

Men framtid höll på att bli nutid för Robin Söderling i första omgången av Swedish Open.

- Jag kände ju att jag hade matchen, sade han efter förlusten mot Mariano Zabaleta, 6-7 (3-7), 6-7 (8-10).

Besvikelsen var stor när skrällchansen i stället förvandlades till en bitter förlust. Mariano Zabaleta är en etablerad spelare på touren, han har nått kvartsfinal i US Open och är rankad bland de 50 bästa.

Där hoppas 17-årige Robin Söderling från Tibro att vara om några år, men redan på måndagskvällen visade han att avståndet dit inte alls är speciellt långt.

- Egentligen får jag väl vara nöjd, grus är inte mitt favoritunderlag och han är väl en av de 10-15 bästa grusspelarna i världen, säger han.

Men det gick ändå inte att vara till freds. Inte när man har haft tre setbollar i första set, eller 5-4-ledning och egen serve i andra set, liksom överläge 8-7 i tiebreak och ännu en setboll.

- På det sättet känns det rätt tungt, jag hade så många lägen, men man vinner inga matcher om man inte tar vara på sina lägen.

- Det gäller att spela bra på de viktiga bollarna.

Vann Orange Bowl

Men innerst inne vet han att framtiden tillhör honom. Söderling vann i vintras Orange Bowl för 18-åringar, ett bevis på att han är en talang ut över det vanliga, bland de tidigare vinnarna finns en viss Zabaleta.

I höstas presenterade sig Söderling för tennispubliken i Stockholm. Det var då han tog till vara på ett wild card, besegrade Ramon Delgado, Paraguay, i första omgången i Stockholm open innan det blev stopp mot Thomas Enqvist i andra rundan.

Kval i Amsterdam

- Jag vet att när jag spelar bra kan jag slå spelare som ligger kring 50-100 på rankingen. Det är jämnheten som saknas, säger han.

För Söderling väntar nu närmast kvalspel in till Amsterdams turnering nästa vecka och en fortsatt jakt på årets målsättning.

- Jag hoppas kunna sluta året omkring 150-strecket på rankingen, jag vet att jag kan klara av det.

Även för Magnus Larsson, 32, tog Båstadveckan slut redan på måndagen. Svenskveteranen förlorade mot chilenaren Fernando Gonzalez med setsiffrorna 5-7, 3-6.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis