Northug ställer in resten av säsongen

SPORTBLADET

Han petades från OS-truppen i sista stund.

Nu står det klart att Petter Northug ställer in resten av världscupsäsongen.

Norrmannen kommer dock att fortsätta träna.

Petter Northugs säsong har ryckts sönder av petningar och sjukdomar. 32-åringens enda insats i världscupen har varit ett sprintkval i Lillehammer i början av december - ett kval han inte ens gick vidare ifrån (slutade 32:a).

När världscupen drog vidare till Planica i januari hade Northug ett ultimatum.

Ta dig upp på pallen – eller missa OS i Pyeongchang.

Men norrmannen stod aldrig ens på startlinjen. På grund av sjukdom tvingades han ställa in, och en medverkan i OS var då långt borta.

– Vi har insett att OS är kört, sa tränaren Stig Rune Kveen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Petades från OS-truppen

En vecka senare bekräftade också Norges olympiska kommitté att Northug stod utanför truppen som skulle resa till Sydkorea. Petter hade möjligheten att åka med som reserv, något han inte var intresserad av.

– Han har inte lyckats hitta formen som visar att han är på den nivå han själv önskar. Vi har haft en dialog med hans tränare Stig Rune Kveen om att vi gärna hade haft med honom i laget på en reservplats men det vill inte Petter, sa landslagschefen Vidar Löfshus till NRK.

Klart: Ställer in resten av säsongen

Efter OS-petningen kommer nu nästa besked. Längdstjärnan har meddelat att han ställer in resten av världscupsäsongen, däribland världscupavslutningen i Falun.

Han kommer dock fortsätta att träna.

– Han tar ett steg tillbaka för att hitta motivationen igen. Han behöver hitta tillbaka till glädjen, säger tränaren Stig Rune Kveen till VG.

”Han kommer komma tillbaka till toppnivå”

När - och om - norrmannen gör comeback är fortfarande oklart, enligt tränaren.

– Från min ståndpunkt tror jag att vi inte har sett det sista från Petter i internationell längdsport. Jag tror att han kommer tillbaka till toppnivå. Men vad som händer framöver är det för tidigt att säga, säger Kveen.

Northug har två OS-guld från Vancouver 2010 på meritlistan.

Northugs fyra största hån mot Sverige 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM