Mörka hemligheten bakom de nordkoreanska leendena

avFrida Fagerlund

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

De övervakas 24 timmar om dygnet och får inte ens gå på toaletten själva.

Det är verkligheten för de nordkoreanska deltagarna under OS, menar CNN.

– Inte bara ledarna utan även utövarna straffas om de inte rapporterar in misstankar om avhopp, säger Han Seo-Hee, tidigare hejarklacksmedlem.

OS i Sydkorea är i full gång och förutom Charlotte Kallas guld i Skiathlon har möjligen ett gäng nordkoreanska kvinnor väckt allra mest uppmärksamhet.

Den mystiska hejarklacken som dök upp i samband med öppningsmatchen i hockey mellan Syd– och Nordkoreas gemensamma lag och Schweiz skapade rubriker. Trots 0–8-förlust slutade inte kvinnorna på läktarna att le – och enligt Inquirer undvek nordkoreansk media att rapportera om resultatet.

Rädda för avhopp

Nu kommer CNN med uppgifter som vittnar om de nordkoreanska deltagarnas vardag under tävlingarna i Pyeongchang. Avhopp har förekommit vid tidigare mästerskap, 1997 emigrerade en kvinnlig hockeyspelare och två år senare en judoutövare under en tävling i Spanien. Detta är något som Nordkorea till varje pris vill undvika under de olympiska spelen, särskilt med tanke på att värdnationen är en av landets största fiender.

20 år gammal värvades Han Seo-Hee till nationens mytomspunna hejarklack. 2006 emigrerade hon till grannlandet Sydkorea och berättar nu om hur gruppen ständigt övervakades. Kvinnorna blev även upplysta om konsekvenserna för deras familjer i hemlandet om de skulle få för sig att hoppa av.

– Jag övervägde det aldrig ens, det kommer vara likadant för hejaklacksledarna den här gången. De har sin familj där hemma och vet att de kommer skrämmas och straffas om de hoppar av, säger Han.

– Ett nordkoreanskt sällskap som sänds utomlands är alltid en sammansättning av tre grupper; partimedlemmar, säkerhetsmedlemmar och administrativa medlemmar. Det är så nu också.

Övervakas ständigt

Inte heller övriga nordkoreanska deltagare har en enkel vardag under tävlingarna. En före detta polis, som vill vara anonym av rädsla för att hans familj som är kvar i Nordkorea ska råka illa ut, säger att utövarna övervakas 24 timmar om dygnet, att de inte ens får gå på toaletten själva och att det registreras vilka som samtalar med varandra.

Han Seo-Hee berättar också att alla uppmuntras att hålla ögonen öppna efter potentiella emigranter.

– Inte bara ledarna utan även resten av utövarna straffas om de inte rapporterar in misstankar om avhopp, säger hon.

”Avskilda från övriga idrottare”

De nordkoreanska idrottarna huserar i ett trevåningshus i OS-byn. Lägenheterna har två eller fler sängar eftersom ingen får sova ensam, enligt den anonyma polisen. Längs ena husväggen har man hängt upp en enorm flagga i nationens färger, ett drag som har godkänts av IOK.

Lee Chul-Sung, ledare av den sydkoreanska polis som ansvarar för säkerheten under spelen, berättar att Nordkorea inte tilläts ta med sin egen säkerhetspersonal. Därför har han ordnat så att en separat grupp följer varje steg som de nordkoreanska delegaterna tar.

– Jag skulle inte gå så långt som att säga att idrottarna är isolerade men de är avskilda från de övriga idrottarna. Vi har extra säkerhet kring dem, säger Lee.

Synas även i hemlandet

Han berättar också att sydkoreanska vakter är stationerade utanför nationens bas. Mindre protester förekommer eftersom många sydkoreanska invånare ifrågasätter grannländernas tillfälliga återförening.

Den nordkoreanska anonyma polisen säger till CNN att övervakningen inte slutar bara för att idrottarna återvänder till hemlandet. Utövarna och hejarklacksmedlemmarna kommer att synas i sömmarna för att avgöra om de är tillräckligt goda representanter för Kim Jong-Uns Nordkorea även på hemmaplan.

OS-höjdare – 12 februari 00:18

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM