HV imponerade när slutspelsplatsen säkrades

SPORTBLADET

Precis allting ramlade in

SÖDERTÄLJE (TT)

SÖDERTÄLJE (TT) HV 71 säkrade en slutspelsplats efter imponerade 8-1 (1-0, 2-0, 5-1) borta mot Södertälje.

- Nu siktar vi på att bli femma eller sexa för att slippa möta två bästa lagen, Frölunda och Färjestad, redan i kvartsfinalen, sade HV:s tränare Harald Lückner efter sitt lags största seger den här säsongen.

HV 71 har uppenbarligen lagt sin tunga period bakom sig. På tio matcher tog laget bara en seger. Men i tisdags besegrades Modo borta och på torsdagen blev det tre nya poäng.

- Det var länge sedan jag stod i båset utan att känna mig direkt pressad av situationen. Vi har ju nästan bara vunnit med uddamålet tidigare. Men nu ramlade precis allt in, fortsatte Lückner.

Södertälje gjorde däremot ett blekt intryck. Det kan bero på att en influensa har härjat i laget de senaste veckorna. Tio-tolv spelare har enligt tränaren Timo Lahtinen varit sjuka med hög feber. I HV-matchen saknades Erik Norbäck, Jörgen Bemstr öm och Mattias Carlsson. Några spelade också trots att de var halvkrassliga. Dessutom var Tony Virta avstängd.

Ingen ursäkt

- Men det finns ingen ursäkt till att vi uppträdde som vi gjorde. Vi drabbades helt enkelt av en kollektiv kollaps, sade Lahtinen.

Torsdagens elitserieresultat betyder att den sista slutspelsplatsen nu står mellan Södertälje och Leksand. Lagen möts i den sista omgången på tisdag. Då kan allt avgöras. Södertälje möter dessförinnan Malmö borta på lördag, Leksand har Färjestad hemma.

HV 71 har börjat få tillbaka sina sjuka och skadade spelare. Per Gustafsson, som missade 35 matcher, har redan kommit i toppform.

- Han är en av orsakerna till att vi börjat vinna igen, menade Lückner.

HV 71 hade frånsett de tio första minuterna ett totalt grepp om matchen. Det stod 3-0 efter två perioder, sedan rann det iväg i den sista.

- Vi sa att vi skulle säkra hemåt, i stället ramlade allt in framåt. Ibland kan hockeyn bli så här. Vi har inte fått så många enkla mål tidigare under säsongen, konstaterade Lückner.

- Det var synd om vår målvakt (Rolf Wanhainen) i dag, han fick inte speciellt mycket hjälp av utespelarna, sade Lahtinen.

Liv säker

Noterbart är att Södertälje faktiskt vann skotten med 33-29. En klen tröst en kväll som denna.

I HV 71 gjorde Stefan Liv ett säkert jobb i sitt mål, Gustafsson är nämnd. Bäst av alla var dock forwarden Johan Davidsson.

HV 71 har kvar att möta Djurgården hemma och Färjestad borta innan allvaret börjar.

TT