Hemligheten bakom framgången: pappa

SPORTBLADET

Anders Pärson: Sådana här gånger blir man mer pappa än tränare

ST. MORITZ

. En stab på 13 personer servar Anja under VM, men mannen bakom skiddrottningen - och inte bara bokstavligt talat - är Anders Pärson.

I går kände han bara lycka.

- Sådana här gånger blir man mer pappa än tränare, säger han.

Foto: En stolt pappa.

Sedan Anja var tre år och första gången stod på ett par skidor har pappa Anders hela tiden funnits vid hennes sida i backen. Han har sett henne vinna barn- och ungdomstävlingar och i går kunde han glädjas åt Anjas andra VM-guld - och hennes femte mästerskapsmedalj.

Sa inget om faran

- Första guldet, det i St. Anton 2001, var givetvis stort och det tog hon enbart på sin talang. Den här gången är det annorlunda. Anja har fått kämpa hårt med träningen, säger Anders Pärson.

Han var mitt i backen i går och följde sin dotter. I första åket stod han inför ett mycket viktigt beslut.

- Det fanns en port som de första åkarna hade problem i. Den var svår och jag visste inte om jag skulle meddela det till henne. Till slut bestämde jag mig för att hålla tyst. Jag litade på att Anja, i den form hon är i, skulle klara av den ändå, säger Anders.

Hon passerade passagen galant.

Tror på ny succé

- Klart jag blev lättad. Alternativet hade varit att berätta om faran och då hade risken varit stor att hon tappat i fart. Ibland får man chansa lite och den här gången gick det vägen.

Anders Pärson har varit Anjas tränare i hela hennes liv och de två senaste säsongerna har han också varit tränare i landslaget.

- Men jag ska inte ta åt mig hela äran. Nej, det är vi som har gjort det här tillsammans, säger han.

I morgon väntar en ny guldchans när slalomen avgörs.

- Det kommer nog också att gå bra, säger Anders och ler lurigt.

13 personer - här är hela teamet som backar upp skiddrottningen:

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint