...och det här gör några dopade stjärnor i dag

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
Mika Myllylä.

Mika Myllylä

31 år, skidåkning

Meriter: Ett OS-guld (Nagano 1998) och fyra VM-guld (Trondheim 1997 och Ramsau 1999). Vald till Finlands bäste idrottare 1999.

Avslöjades: I samband med Jari Isometsäs dopningfall slog internationella dopningbyrån Wada till och testade alla finska åkare den 22 februari. Sista VM-dagen kom svaret och Myllyläs test visade också spår av ämnet hemohes.

Konsekvens: Valde att gå under jorden direkt efter avslöjandet. Skrev ett brev och bad finska folket om förlåtelse. Först två månader efter skandalen pratade han för första gången om skandalen, i finsk tv. Stängs av i två år.

Opinionen: Folket kände sig lurat. Finlands populäraste idrottsman 1999 avslöjades som fuskare. Lögnerna - när han bland annat tog avstånd från all dopning när Isometsä fälldes - fick hans stjärnstatus att försvinna. Fortfarande inte förlåten.

Gör i dag: Har så smått börjat visa sig igen ute i samhället. Bor kvar i Haapajärvi och har precis som kollegan Isometsä skrivit en bok. Har inte bestämt om han ska göra comeback.

Jari Isometsä

32 år, skidåkning

Meriter: VM-brons 1995 (15 km f, jaktstart). Stafettsilver 1995 och 1997, brons 1991, 1992, 1994 (OS), 1998 (OS). Fyra världscupssegrar.

Avslöjades: 10 februari i år åker Jari Isometsä 15 kilometer klassiskt i skid-VM i Lahtis. Han slutar fyra och blir dopningtestad. Provet visar spår av hemohes - ett ämne som sänker blodvärdena. Misstanken finns att han tagit hemohes för att dölja bloddopning.

Konsekvens: Jari Isometsäs resultat i VM stryks. Han mister VM-silvret i jaktstart. Stängs av i två år av internationella skidförbundet och många sponsorer lämnar den finske skidhjälten. Blir fri att tävla igen den 15 februari 2003.

Opinionen: Var nationalidol innan avslöjandet. Blev hårt ansatt i media och folket vände till en början honom ryggen. Men Isometsä har varit öppen och valt att fortsätta sitt liv som vanligt och har vunnit tillbaka en del av förtroendet.

Gör i dag: Föreläser om krishantering, jobbar som affischnamn i olika sportaffärer och har nyligen gett ut en bok. Tränar för en comeback till VM 2003.

Thomas Johansson

39 år, brottning

Meriter: 1 VM-guld. 1 OS-silver (plus ett som fråntogs honom för dopning), 1 OS-brons, 2 VM-silver, 1 VM-brons, 2 EM-silver, 4 EM-brons.

Avslöjades: Var skadad inför OS i Los Angeles 1984. För att komma i form tar han anabola steroider. Johansson tar OS-silver, men avslöjas som dopad. Blir omedelbart av med sin medalj och erkänner sitt fusk.

Konsekvens: Tomas Johansson stängs av i 18 månader och blir hårt kritiserad i Sverige. Han åker hem till Haparanda för att fundera över sin framtid. Bestämmer sig för att fortsätta träna och gör comeback.

Opinionen: Erkände snabbt sitt fusk och blev förlåten av det svenska folket. Börjar tävla igen efter sin avstängning och vinner VM-guld 1986 i Budapest. Får bragdguldet samma år och dopningsskandalen faller i glömska.

Gör i dag: Tomas Johansson har fortsatt sin idrottskarriär som tränare i Haparanda brottarklubb. Jobbar även med barn som har det svårt i samhället. Föreläser ibland.

Diego Maradona

41 år, fotboll

Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-guld, argentinsk mästare, italiensk mästare (två gånger),

Uefa-cupmästare. Vald till världens bäste fotbollsspelare.

Avslöjades: Gör comeback i landslaget i USA-VM 1994 för sitt Argentina. Det blir succé. Maradona tvingas genomgå ett dopningtest och den visar efedrin i blodet. Åker dit för dopning igen 1997.

Konsekvens: Efter avslöjandet i USA-VM stängs Maradona av i 15 månader. Gör comeback, men det är inte gamla Diego Armando Maradona som är tillbaka, utan en fet föredetting med missbruksproblem.

Opinionen: Maradona är en stor idol i sitt hemland - trots alla skandaler. Mer sympati har han fått sedan han öppet berättat om sitt svåra drogmissbruk. Det verkar vara som om hjälten får göra vad han vill, utan att populariteten dalar.

Gör i dag: Har nyligen behandlats på Kuba för sina missbruksproblem. Hankar sig fram på olika välgörenhetsmatcher och avskedsmatcher. Fortfarande en publikdragare. Vägrar släppa kontakten med den sport som gjorde honom störst.

Ben Johnson

39 år, friidrott

Meriter: Trea på 100 meter i OS i Los Angeles 1984. VM-guld på 100 meter 1987 då han satte nytt världsrekord med 9,83. Rekordtiden 9,79 från OS i Söul 1988, och guldmedaljen, blev han fråntagen.

Avslöjades: Kanadensaren sprang på fantastiska 9,79 i OS i Söul och tog guld, före Carl Lewis. Johnson testades efter loppet och i hans urinprov hittades den anabola steroiden stanozolol.

Konsekvens: Avslöjandet skakade hela Kanada. Johnson blev av med guldet och världsrekordet. Dopningsskandalen blev en politisk sak och Ben Johnson fick be hela nationen om ursäkt, men blev ändå inte förlåten.

Opinionen: Hade svårt att tvätta bort skandalstämpeln efter Söul och värre blev det när han 1993 åkte dit för dopning igen. Den gången handlade det om testosteron - ett manligt könshormon. Stängdes av på livstid.

Gör i dag: Har gjort flera försök att få livstidsavstängningen ogiltigförklarad. Jobbar bland annat som fystränare. Kändisar som Maradona och Mohammar Khadaffis son har tränats av Johnson...

Linda Haglund

44 år, friidrott

Meriter: Svensk rekordhållare på 100 och 200 m, EM-silver 1978 (100 m), OS-fyra 1980, EM-guld inomhus 60 m, 12 SM-guld.

Avslöjades: Den 10 oktober slår nyheten ner som en bomb i idrotts-Sverige. Under SM-tävlingarna i Skövde i augusti hade Linda Haglund presterat toppresultat. Guld både 100 meter och 200 meter. Hon fälldes för att ha använt anabola steroider.

Konsekvens: Blir av med guldet på 200 meter, men får behålla medaljen på 100 meter, eftersom inte det genomfördes något test efter det loppet. Blev avstängd och kom aldrig tillbaka till världstoppen.

Opinionen: I dag är Linda Haglund förlåten, men som Sveriges första stora idrottsnamn som fälldes för dopning hade hon en jobbig period direkt efter avslöjandet. Blev lurad av tränaren Pertti Helin att äta steroider.

Gör i dag: Bor i Tyresö och är utbildad idrottslärare. Har lämnat elitidrotten bakom sig och syns sällan numera i offentliga sammanhang. Fortfarande Sveriges bäste damsprinter någonsin.

Publicerad: