Janne Andersson om Zlatans succédebut

SPORTBLADET

BORÅS/STOCKHOLM. Snacket om Zlatan Ibrahimovic och VM tog ny fart efter stjärnans drömdebut.

Nu uttalar sig förbundskapten Janne Andersson för första gången sedan dess.

– Det är inget annat som hänt i min värld, säger han.

Zlatan Ibrahimovic har presenterat sig i Los Angeles Galaxy. Han gjorde det med två mål, varav ett drömmål och det andra avgörande 4-3-målet mot Los Angeles FC.

Succédebuten har fått diskussionen om Zlatans vara eller icke vara i VM att ta ny fart. Nu uttalar sig förbundskapten Janne Andersson för första gången om situationen.

– Jag såg målen. Jag tycker att det är jätteroligt att han är frisk och gjorde mål. Det är jätteroligt för honom att han är igång igen, säger han i pausen av Elfsborg-Malmö.

Gällande kontakt så är det samma som tidigare?

– Det är det som är så tråkigt: om jag då svarar att det är roligt att han är i gång, vilket jag tycker, och att en fantastisk karriär fortsätter, så har det inte någon koppling till något annat för mig, säger han och fortsätter:

– Jag vill ju svara men då kommer den följdfrågan och då är det bättre att jag inte svarar.

”Folk får tycka vad de vill”

På presskonferensen inför debut riktade Zlatan Ibrahimovic kritik mot Andersson och sa att han borde fokusera mer på laget än på Zlatan.

– Folk får tycka precis vad de vill. Det finns folk i hela världen som tycker om mitt jobb. Det får de fortsätta göra. Jag tänker fortsätta göra så gott jag kan och göra det på mitt sätt. Det är min syn på det hela.

Vad tänkte du när du läste uttalandena eller hörde dem?

– Jag säger det igen: väldigt många har uppfattningar om det vi gör med landslaget. En del tycker att det är bra och en del att det är mindre bra och så kommer det vara i framtiden också. Det är upp till var och en vilken uppfattning de vill ha.

Det är sex veckor till du ska ta ut truppen – hur känner du för den här situationen?
– Som jag sagt tidigare: för mig är situationen som den är. Det är inte ens en situation utan jag har förhållningssättet att de som spelare som sagt ja till landslaget jobbar vi med och de som sagt nej eller avstår, som Andreas Isaksson och Pontus Wernbloom som gör det jättebra, men de har sagt nej precis som Zlatan och då säger jag att det är jätteroligt att det går bra för svenska fotbollsspelare och grattis till deras prestationer. Så ägnar jag mig åt landslaget och de som vill vara med där. Svårare än så är det inte. Det är många andra som krånglar till det.

Men det är inte vem som helst som uttalar sig i den här situationen – har ditt jobb blivit svårare efter de här dagarna?
– Som sagt: oavsett vem det är så kommer folk alltid ha åsikter om det vi gör i landslaget och jag har inga som helst problem med att folk har synpunkter på det vi gör. Dem som har det värderar jag inte, eller rangordnar dem. Jag har respekt för alla uppfattningar och sedan fortsätter jag jobba. Jag kan inte värdera vad folk tycker till höger och vänster. Det är faktiskt så att jag har ett jobb att göra.

Zlatan Ibrahimovic – klubb för klubb 00:40