– En dröm att få tävla för Sverige

avMats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: DANIEL NILSSON

MALMÖ. Han är en av Sveriges största sprinttalanger någonsin.

Men ett nej till svenskt medborgarskap nyligen kan få 15-årige Austin Hamilton att välja att tävla för Jamaica i stället.

– Det vore en dröm att få tävla för Sverige i ungdoms-VM i sommar. Men går inte det kommer jag försöka kvalificera mig för det jamaicanska laget, säger han.

För att göra en lång historia kort.

Austin Hamilton kom till Sverige som 12-åring från Jamaica. Mamma Latoya hade träffat dansken Claus Sörensen och flyttade med sonen till Sverige där Claus bott sedan 1998.

Alla vet vad Jamaica och sprint har gemensamt och Austins talang upptäcktes tidigt, trots att han till en början bestämt sig för att satsa på fotboll.

– Jag var väl inte så fokuserad tidigare, men nu är det bara friidrott som gäller, säger han när vi träffas i MAI:s träningshall i Malmö.

”Inte nöjd”

Resultaten talar för sig själva.

Hans 10.99 på 100 meter i somras var överlägset i hans åldersklass P15 - en halv sekund före tvåan.

I vinter har han sprungit 60 meter på 6.89 och redan hunnit vinna ett stafettguld i SM för seniorer.

På 200 meter har han han gjort 22.13 inomhus i vinter - och är åtta i Sverige totalt.

– Ändå är jag inte nöjd med hur jag sprang det loppet. Jag är glad att det blev personbästa, men det borde ha blivit bättre, säger Austin.

Han är herrarnas motsvarighet till jämngamla Irene Ekelund och båda gör vinterns sista tävling i ungdoms-SM här i Malmö i helgen.

En av de största sprinttalanger svensk friidrott fått fram.

Nu är Austin given i ett svenskt lag till ungdoms-VM i Ukraina i sommar - om han hade haft ett svenskt pass.

Problemet är att han fick nej på sin ansökan från Migrationsverket för bara ett par veckor sedan.

Han hade bott för kort tid i Sverige - tre år och sju månader mot de fem år som krävs för ett svenskt pass.

– Indirekt är det mitt fel, säger styvpappan Claus.

– Jag är fortfarande dansk medborgare och då är det fem år som gäller. Hade jag varit svensk hade det räckt med tre. Det räcker inte med att jag bott här sedan 1998 och känner mig mer svensk än dansk. Jag håller till och med på Sverige då de möter Danmark i fotboll.

– Men Austin bor i Sverige, pratar svenska, går i skola här och ska inte flytta någonstans. Plus att det betyder enormt mycket för honom att få tävla för Sverige med sina kompisar i sommar. Jag tycker man borde ta hänsyn till det. Det handlar trots allt om en femtonåring. Nu har jag överklagat beslutet och vi kan bara vänta på ett svar.

Gillar Balke mer än Bolt

Under tiden har Austin Hamilton bara sitt jamaicanska pass.

– När jag var där och tränade i Kingston i somras ville de att jag skulle komma över till uttagningarna i år och försöka ta en plats i ungdoms-VM för Jamaica. Och få jag inte tävla för Sverige har jag inget val, säger Austin.

Därför kan det bli så att han kommer att tävla i samma färger som Usain Bolt och Yohan Blake - två av många stjärnor som visat vilken klass Jamaica håller i sprintgrenarna. Men när det är dags för VM för de killarna i VM i Moskva i sommar, är det inte Bolt som Austin Hamilton håller på.

– Nej, jag gillar Yohan Blake bättre, säger han.

Austin Hamilton springer försök, semi och final på 60 meter i ungdoms-SM på söndag.

Sedan vet ingen i vilka färger han tävlar nästa gång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott