”Har foton av Reeva överallt i sitt rum”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Farbrorn om Pistorius sorg: ”Han lämnar inte huset”

Foto: SCANPIX

På tisdag kliver Oscar Pistorius in i rätten igen.

Nu berättar hans farbror om hur ”Blade runner” sörjt sin döda flickvän.

– Han har foton av henne överallt i sitt rum, säger han.

Ett av 2000-talets mest uppmärksammade brottsfall kliver snart in i en ny intensiv period. I augusti ska rättegången mot mordmisstänkte Oscar Pistorius hållas men redan på tisdag kliver han upp i rätten igen för första gången sedan borgensförhandlingarna i februari.

Den dubbelamputerade löparen har under de senaste månaderna bott hon sin farbor Arnold medan den mediala bevakningen strandat.

Nu berättar farbrorn om hur Pistorius sörjt sin avlidne flickvän Reeva Steenkamps död.

– Vad kan man säga när personen du älskar allra mest dör, och du själv påstås ha utfört dådet? Hur skulle du må? Det är en otänkbar situation, säger farbror Arnold till CNN.

Skaffat skägg

Pistoruis – som står anklagad för vad man i Sydafrika kallar "schedule 6", överlagt mord – menar att Steenkamps död var en olycka. Han säger sig ha misstagit henne för en inbrottstjuv när han sköt de dödande skotten.

Numera har "Blade runner" skaffat skägg. Han vill inte bli igenkänd av folket på gatorna och håller sig därför för sig själv i Arnolds hus i Pretoria.

– Han har foton av henne överallt i sitt rum. Han lämnar inte huset. Han kan inte vistas på offentliga platser, säger farbrorn.

”Hörde Oscar gråta inne i garaget”

Pistorius agent, Peet van Zyl, berättar i samma intervju om hur han fick ett samtal från Pistorius under mordnatten. Det var fastighetsskötarens dotter som ringde honom.

– Jag såg att det var Oscars nummer och trodde att det var han som ringde. Då hör jag en kvinnlig röst som skriker i andra änden. "Du måste komma hit, du måste komma till Oscars hus".

– Först trodde jag att det var Oscar som blivit skjuten. Hon sa "nej, nej, nej, nej. Reeva har blivit skjuten". Hon förklarade kort vad som hade hänt och det var så klart en total chock.

van Zyl berättar att han ringde upp Ampia Louw, Pistorius tränare, och att de satte sig i bilen och åkte dit. Väl på plats såg han polispådraget och hörde ljud från garaget.

– Jag kunde höra hur Oscar grät inne i garaget, och Reeva var vid ingången. Det var hemst för mig, säger Zyl.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN