De flyttade hem – efter pappans död

SPORTBLADET

Bröderna Serkan och Erkan Inan lämnade proffslivet och drömmen: ”Vi behöver vara här nu”

1 av 3 | Foto: Foto: Carolina Byrmo
Kan varandra utan och Inan. Bröderna Inan levde drömmen – proffslivet i Turkiet. Men efter pappans död så valde bröderna att flytta hem – för att stötta sin mor.

Den ena hade burit på ­hemligheten i ett halvår. Den andra hade vetat om den i en vecka.

När Serkan och Erkan ­Inan förlorade sin pappa gav de upp proffslivet, flyttade tillbaka till Sverige och började ett nytt liv.

– Folk tycker att vi är ­idioter som ger upp allt, ­säger Erkan Inan.

Serkan, 25, och Erkan, 22, Inan levde proffsliv i Turkiet, tjänade stora pengar och blev igenkända på gatan. Men när livet lekte som mest förändrades allt.

Brödernas pappa, Mehmet, hade fått cancer. ­­Läkarna hade gett honom 3–5 år att leva.

Men i april, bara ett halvår senare, gick Mehmet bort.

Serkan och Erkan förl­orade sin pappa – och deras största supporter.

– Vi två gick före allt. Det enda han prata om var oss två, hur stolt han var, säger Erkan.

Serkan hade vetat om sjukdomen i ett halvår. Lillebror Erkan i en vecka.

– Serkan hade lovat att ­inte säga något. Pappa visste att jag skulle åka hem från Turkiet om han berättade och det viktigaste för honom var att vi spelade basket. Om man känner ­honom förstår man, han ville bara att vi skulle må bra.

– Till och med för mig kom det som en chock, jag kan ­inte ens tänka mig hur det kändes för Erkan. Men planen var inte att det skulle gå så snabbt…, säger Serkan.

”Tycker vi är idioter”

De lämnade Sverige för att bli basketproffs efter gymnasiet. Men när pappa Mehmet dog var valet enkelt. Bröderna gav upp proffskarriären och flyttade hem för att ta hand om pappans restaurang som nu blivit deras.

– Folk tycker att vi är idioter för att vi ger upp allt. Men det gör vi egentligen ­inte. Vi behöver, och vill, vara här med vår mamma, säger Erkan.

– Vi känner ingen ångest. Vår pappa har alltid varit en säkerhet i livet. Nu har man fått bli ännu mer vuxen och lära sig att ta ansvar, säger Serkan.

När flytten hem till Sverige blev klar skrev Serkan på för nykomlingen Stockholm Eagles. Erkan hamnade i 08 Stockholm.

– Pappas stö­rsta vilja var alltid att se oss spela tillsammans. Hans drömscenario var att jag skulle passa bollen till Serkan och han skulle göra poäng. I framtiden kanske vi kommer att göra det.

Båda bröderna har börjat säsongen bra. Serkan  snittar 15 poäng, 4 returer och har sjätte mest speltid i ligan (34 minuter). Erkan snittar lika många poäng och returer som brorsan så sina 28 minuter.

Och det råder inga tvivel om att det är viktigt att vara bäst i familjen.

– Det är det viktigaste som finns. Men vi vill att det ska gå bra för båda och att vi ska vara bättre än alla ­andra, säger Erkan.

Möts i hett derby

Den 8 november är det upp till bevis. Då möts Eagles och 08 i ett hett derby. Men hetast är kanske matchen i matchen.

– Det är väldigt mycket prestige. Vi har många gemensamma kompisar så det kommer att bli tufft för den som förlorar. Vi är ganska lika när det gäller vinnarskallar och det är definitivt något vi har fått från pappa, säger Serkan.

– När man inte spelade bra hade pappa långa samtal efteråt. Vi har alltid velat vinna för att vinna, men det var nästan så att man ville vinna för att pappa inte skulle vara på oss, säger Erkan och skrattar.

– Man kan se det som att han satte jättemycket press på oss, men det var aldrig negativt. När man spelade bra så kunde man tänka: ”Fan vad nice det kommer att vara efter matchen när pappa ringer”. Det finns inte mer stöd än det vi fått av pappa, fortsätter Serkan.

När Serkan och Erkan ställs mot varandra den 8 november kommer deras största supporter inte sitta på läktaren. Men han kommer att finnas med.

– Vi har beställt skor med pappas initialer så vi väntar bara på att få dem, säger Serkan.

– Vi har alltid spelat för honom, avslutar Erkan.

Fakta

Serkan Inan (till vänster)

Ålder: 25

Längd: 201 cm.

Vikt: 90 kg.

Klubb: Stockholm Eagles.

Position: Forward.

Erkan Inan (till höger)

Ålder: 22.

Längd: 195 cm.

Vikt: 87 kg.

Klubb: 08 Stockholm.

Position: Guard/Forward.

Serkan & Erkan om sina EM-chanser

Serkan:

”Det är klart man vill spela EM, det är allas dröm. Jag tycker att vi båda borde få en chans. Men säsongen är lång och vi har fortfarande mycket kvar att bevisa.”

Erkan:

”Det är aldrig orättvist. Är du en av de 12 bästa i Sverige kommer de att ta dig så det gäller bara att bevisa att man är det, det ligger i ens egna händer, så är det alltid.”

…och om varandra…

Serkan om Erkan: ”Talangmässigt är han mycket mer talang än mig. Offensivt är det nästan inget han inte kan göra, poäng gör han ju lätt. Sen så har han ett bra spelsinne.”

Erkan om Serkan:

”Han är riktigt bra i försvar och en riktigt bra skytt, men han kan även göra annat offensivt.”

…och om framtiden

Serkan:

Just nu handlar det bara om att ta sig igenom den här krisen och bara vara där för mamma, det är det viktigaste. Så jag ser inte ens fram till nästa säsong. Men inga dörrar är stängda.

Erkan:

Serkan ville egentligen skicka i väg mig utomlands redan i år. Men då skulle inte han kunna spela lika mycket själv, och varför ska han offra allt för mig? Jag behöver också vara här, jag vill vara här. Så vi får se vad som händer nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket