Ny svensk skräll - kvartsfinal i sikte

SPORTBLADET

Kan räcka med en seger till för att avancera i basket-EM

1 av 8

Planen för att besegra Montenegro var att störa Jelena Dubljevic.

Resultatet: storstjärnan blev utfoulad och Sverige vann med elva poäng, 69–58.

– Vi spelade grisbasket, säger Ashley Key till Sportbladet.

Taktiken i ödesmatchen mot Montenegro var att spela fysiskt och tufft mot rutinerade topptrion Jelena Dubljevic, Iva Perovanovic och Jelena Skerovic.

Ett lyckat drag, visade det sig.

De svenska basketdamerna stod för en ny skräll och vann till slut med 69–58. När montenegrinerna forcerade mot slutet av den fjärde perioden drog storstjärnan Dubljevic på sig sin femte foul och hade spelat färdigt.

– Jag såg på henne att hon blev sjukt irriterad. Det var bra för oss, säger Ashley Key.

”Hon blev irriterad”

– Vi hade som plan att ta bort Dubljevic. Hon är deras stora stjärna så det är klart att hon kommer att scora men jag tycker att vi gör det bra. Det är fysiskt och hon blir irriterad, säger Anna Barthold och fortsätter:

– Att hon blir utfoulad är bara bonus. Kommer man in i hennes huvud och hon missar några skott kan hon vara borta ganska snabbt ur matchen, säger Barthold.

Ashley Key, som stod för imponerande 17 poäng, beskrev det svenska spelet som "grisbasket".

– Det var en tuff match men vi gillar tuffa matcher.

Det gör inte de?

– Nej, det såg inte ut så. De var många som var irriterade, de floppade, puttade och tryckte och nöp. Några floppar och några inte. Men vi måste göra på, säger Key.

Turkiet väntar om två dagar

Nästa match spelas om två dagar och då väntar Turkiet.

Mellanrundan spelas i tre omgångar där lagen har fått ta med sig sina segrar mot övriga lag från respektive grupp. De fyra bästa lagen i mellanrundan går vidare till kvartsfinal.

Tar sig Sverige till kvartsfinal så finns det en chans att hamna bland de fem bästa i EM vilket skulle innebära en biljett till VM nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket