Längdskidor

Saltin: ”Till och med norrmän borde inse”

Av: 

Jonathan Ekeliw

SPORTBLADET

Dopningsprofessorns nya attack mot Norge

Bengt Saltin, 77, går till ny attack mot Norge.

Enligt den svenske dopningsexperten var skidåkningen smutsigare än cykelsporten på 90-talet.

”Bevisen är så starka att till och med norrmännen borde inse orimligheten i sin ståndpunkt”, skriver han i en krönika i tidningen Verdens Gang.

Bengt Saltin.

Uppdrag gransknings program om misstänkt utbredd dopning inom skidsporten på 90-talet har rört upp starka känslor i såväl Sverige som – inte minst – Norge.

Kände dopningsexperten Bengt Saltin, 77, står på UG:s sida och har tagit stor plats i debatten. Han hävdar att det inte är någon tvekan om att skidåkare, däribland flera framgångsrika norrmän och norskor med misstänkt höga blodvärden, använde otillåtna medel för att höja sin prestationsförmåga.

”Höjderna som norrmännen tränade på är inte tillräckliga nog för att komma upp i (blodvärden på) 1,7. Och viktigast: skulle norrmän skilja sig frän andra människor när det gäller hur blodvärdet anpassar sig till det normala på den höjd man återvänder till? Bevisen är så starka att till och med norrmännen själva borde inse orimligheten i sin ståndpunkt”, skriver Saltin i en krönika i tidningen Verdens Gang apropå skepsisen mot UG:s granskning.

Smutsigare än cykelsporten

Enligt dopningsprofessorn var skidåkningen smutsigare än cykelsporten på 90-talet.

Från den så kallade ”Freiburggranskningen” – som kretsade kring cyklister i Telekom-stallets systematiska dopning under flera år – har Saltin säkra tal på dopade cyklisters blodvärden.

– I Telekom-stallet var det centrala cyklister som hade ett blodvärde på 1,85, säger han till VG och får frågan om han har sett motsvarande värden i skidsporten.

– Ja, och även högre än så.

– Skidåkare är inte skapade på en annat sätt än cyklister. Jag har inte officiellt sagt att de höga blodvärdena inom skidsporten är en följd av EPO, men jag har sagt att det handlar om någon form av blodmanipulering. Cykelsporten har visat att man har använt EPO för att nå så höga blodvärden, och man kommer inte upp i de nivåerna med enbart höghöjdsträning. Det är omöjligt att träna på så hög höjd och behålla konditionen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor