Mejla

Jennifer Wegerup

Ni kan bara vifta undan Ibra-ryktena

Wegerup: Kärlek är en sak, pengar en annan

Juventus, Manchester City, Napoli, Real Madrid, Bayern München, Galatasaray.

Rykten hit, spekulationer dit.

Säsongen är inte ens över och Zlatan har redan placerats i en rad klubbar.

Spekulationerna haglar när det kommer till Zlatan Ibrahimovic. Var spelar han nästa säsong?

I år är ryktena ovanligt många, ovanligt tidigt, i den sjudande transfersoppan.

Det beror till stor del på det frågetecken som fortfarande hänger hotande över PSG-projektet.

Man kan tycka att det borde råda hyfsad harmoni i Zlatans franska klubb. Det stora projektet börjar få lite fartvind under vingarna: man presterade godkänt i Champions League och ligasegern är bara någon omgång bort.

Ändå är stämningen internt orimligt spänd. Rädslan för att missa den ligatitel, som är ett måste att vinna, är påtaglig.

Som en kollega i Paris sa till mig i går: ” PSG:s ägare tror att man kan nå framgång i fotboll genom att slänga in en massa pengar och vips så vinner man. Men det funkar inte så, det är inte så enkelt”.

Internt, hos tränare Ancelotti och storstjärnorna, som Zlatan, finns ett missnöje med hur mycket som fortfarande inte fungerar. Att bygga en storklubb på högsta nivå tar tid och kräver kompetent folk på alla plan.

PSG riskerar att mista toppspelare

Toppfotbollen är dock inte en värld baserad på tålamod och en spelare som Zlatan, som blir 32 år i oktober, vet med sig att han inte kan vänta på framtida framgångar.

PSG riskerar att i värsta fall, efter att säsongen är slut, förlora flera av sina största stjärnor.

Carlo Ancelotti är väl medveten om att klubbledningen velat se Mourinho på hans plats från och med i höst. Men ”Mou” uppges ha meddelat shejkerna att han inte är särskilt sugen på Paris-livet och därför försöker man nu övertala Ancelotti att stanna. De flesta bedömer att övertalningsförsöken lär misslyckas.

Manchester City, liksom Real Madrid, är de klubbar som Ancelotti sägs flirta mest med just nu. Och han uppges vilja ta med sig Zlatan Ibrahimovic, framför allt vid en eventuellt flytt till England.

Uppgifter från journalister

Det är i ljuset av detta som de senaste ryktena kring Manchester City ska ses. Blir Roberto Mancini kvar tyder mycket lite däremot på att Zlatan får några anbud från City.

Redan för två år sen började engelska tidningar pumpa ut att City ville ha Zlatan. Jag skriver samma sak nu som då: det här är uppgifter från journalister, inte inifrån klubben. Zlatan värvades inte till City varken 2011 eller i fjol, trots alla skriverier. Väldigt lite tyder på att han gör det nu också. Mancini uppskattar Zlatan högt. Då ”Ibra” spelade i Inter under Mancinis ledning sa denne till mig att ”Ibrahimovic kommer att bli bäst i världen”.

Men det innebär inte att Mancini har Zlatan överst på önskelistan just nu.

Det mest konkreta, och ömsesidiga, intresset är och förblir det från italienskt håll, från Juventus. Även Napoli drömmer och trånar om Ibra.

”Vi älskar honom”, som folk jag träffade i Neapel förra veckan då sa till mig. Och Zlatan älskar i sin tur Italien, landet som han kallar för ”sitt andra hemland”. Skulle han gå till Napoli skulle det bli en upplevelse som inte liknar något han gjort hittills i sitt fotbollsliv.

Lönen är ett bekymmer

Men kärlek är en sak, pengar en annan. Juventus har mer pengar på kistbotten och man har dessutom sin demontränare Antonio Conte, mannen som absolut vill ha Zlatan. I Pavel Nedved, i Juve-styrelsen, har dessutom Ibras agent Mino Raiola en nära förtrogen.

Problemet är förstås lönen, inte övergångssumman. Det vet såväl Zlatan som agent Raiola. Ibra blev redan i fjol ett offer för sin höga lön som tvingade bort honom från Milan.

Raiola hade dock redan under förra våren legat på för en flytt, manat på Zlatan och tillsammans med Leonardo målat upp bilden av PSG som framtidens klubb.

Nu är läget ett annat och när Ibra säger att han är ”ärad” av uppgifterna om Juventus intresse gör han det av en anledning.

Vad som händer innan transferfönstret stänger om drygt fyra månader är omöjligt att sia om, många pjäser ska flyttas runt på det gigantiska transfer-schackbrädet och alla hänger ihop.

Zlatan kan därför i slutändan bli kvar i PSG. Men det jag vågar säga med stor säkerhet redan nu är att om den rätta klubben hör av sig och erbjuder tillräckligt med pengar, inte nödvändigtvis de han har i dag, då vänder han Eiffeltornet ryggen.

Till sist, kom ihåg, Antonio Conte är inte en man som ger sig särskilt lätt, när han vill ha något. Och han vill ha Zlatan. Verkligen.

Återstår bara att se vems vilja som väger tyngst och om det i slutändan blir pengarna eller passionen som avgör.

Under tiden kommer ryktena kring Zlatans framtid att fortsätta, men gör som ni gör med vårens första envisa, irriterande flugor: vifta undan dem.

avJennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM