Loeb avslutar – med tuffaste utmaningen

Publicerad:
Uppdaterad:
Sébastien Loeb.
Foto: ERIK MÅRTENSSON
Sébastien Loeb.

SPORTBLADET

Karlstad. Rallykarriären är snart över.

Då väljer Sébastien Loeb, 38, att avsluta med sin tuffaste utmaning – snörallyt i Sverige.

– Det är inte många rallyn jag kört så många som Rally Sweden men bara vunnit en gång, säger Loeb.

I nästan ett decennium har han stått längst upp på podiet. Sébastien Loeb har totalkrossat allt motstånd och i fjol vann han VM för nionde året i rad.

Men i år kommer ett tronskifte att ske.

Inför årets WRC-säsong aviserade fransmannen att han enbart kommer att ställa upp i fyra VM-deltävlingar (Monte Carlo, Sverige, Argentina och Frankrike) innan fokus helt kommer att läggas på banracing.

– Jag behöver en ny utmaning och jag är motiverad inför den uppgiften. Det är en helt ny sport och jag har mycket att lära. Det enda som är likt rally är väl att man kör bil, säger Loeb om sin nya racingkarriär.

”Det tuffaste rallyt”

Framskjutna placeringar har det blivit så gott som varje år. Men senast Loeb vann i Sverige var 2004. Att han valde att ha med Rally Sweden i sin avskedsturné är enkel. Det handlar både om revansch och att utmana sig själv - en sista gång.

– Varför jag valde att köra Rally Sweden? Jag vet inte. Alla gör misstag, sånt är livet, skämtar fransmannen och fortsätter:

– Jag tycker om att köra i sådana här förhållanden. Det är bara en gång om året vi kör på snö och is, med mycket hög fart genom skogen. Sedan är detta det tuffaste rallyt för min del. Det är inte många rallyn jag kört så många gånger som Rally Sweden men bara vunnit en gång. Jag tror att detta är den enda faktiskt, säger Loeb.

Du kan inte vinna VM i år. Hur påverkar det din körning?

– Så länge allt går bra med bilen och så länge allt känns bra, då kommer jag att kämpa. Men motivationen att ta stora risker... Den kommer inte riktigt att vara densamma.

Fick en pangstart

Hur kommer känslan vara efter din sista VM-tävling?

Citroënföraren rycker på axlarna innan han svarar:

– Jag vet inte. Jag slutar ju inte tävla helt ändå. Vad jag är mest stolt över i min karriär? Mina nio VM-guld.

Loeb fick en pangstart på Rally Sweden i dag. På den första sträckan, superspecialen på Färjestads travbana, körde han i mål på kvällens snabbaste tid.

– Det gick okej. Det är en kort sträcka och inte så mycket att göra. Nu siktar vi på att dra igång på riktigt i morgon, säger Loeb.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN