Tennis

Skandalen som störde finalen

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Planstormningen var en protest mot samkönade äktenskap

Finalen i Franska öppna stördes av en praktskandal.

Plötsligt sprang en man in på planen med en brinnande bengal i näven.

Aktionen var en protest mot att Frankrike sedan den 18 maj tillåter samkönade äktenskap.

– Jag var lite rädd till en början, men som tur är hade vi väldigt bra säkerhetsvakter, säger Nadal till NBC.

Bengaliska eldar på läktarna är oftast förknippat med fotbollsmatcher. I dag hände det i finalen av Franska öppna i tennis mellan spanjorerna Rafael Nadal och David Ferrer.

Vid ställningen 5–1 till Nadal i andra set tändes en bengal på läktaren när han skulle serva. Incidenten inträffade precis framför vip-läktaren där bland andra friidrottsstjärnan Usain Bolt och skådespelaren Leonardo DiCaprio satt.

Mannen brottades ned

En man med ansiktsmask, som skrivit ”Kids right” över sin bara överkropp, hoppade ner från läktaren och sprang in på banan med en brinnande bengal i näven.

Vakter var snabbt nere på gruset och brottade ner mannen. Hans vän, som också hade bar överkropp, greps också. Spelet återupptogs sedan tämligen omgående och Rafael Nadal skakade hand med säkerhetsvakten.

Aktionen var en protest mot den nya lag i Frankrike som tillåter personer av samma kön att gifta sig med varandra och adoptera barn.

Jimmy Jump störde 2009

Bara några minuter innan mannen med bengalen stormade planen kastades två personer – en man och en kvinna – ut från läktaren efter att ha skrikit saker och hållit upp banderoller.

Samtliga fyra personer som kastades ut uppges vara i 20-årsåldern.

– Vi protesterar mot Taubira-lagen eftersom vi fruktar våra barns framtid, ska en av de fyra som kastades ut ha skrikit, uppger nyhetsbyrån AFP.

Det är inte första gången Franska öppna störs av publikskandaler. I finalen mellan Roger Federer och Robin Söderling 2009 sprang ökände Jimmy Jump in på planen och försökte sätta en mössa på Federers huvud.

Rafael Nadal vann finalen med 3–0 i set (6–3, 6–2, 6–3).

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis