Tennis

”Stönometern” kan bli verklighet

SPORTBLADET

Ytterligare en Grand Slam är avverkad och återigen handlar mycket av eftersnacket om spelarnas överdrivna stönande.

Nu öppnar WTA-chefen Stacey Allester för att en så kallad "stönometer" kan bli verklighet.

– Det återstår att se, säger hon.

Foto: AP

Victoria Azarenka och Maria Sjarapova är rankade etta respektive trea i världen. Ändå tvingas de ofta bemöta kritik. Av förklarliga skäl inte för sina tenniskvalitéer, utan för det oväsen de för på banorna.

Vitryskan, som nyligen försvarade sin titel i Australian Open, har ett skrik som uppmätts till 95 decibel. Ändå är hon är inte värst - Sjarapova har nämligen vrålat i hisnande 101 decibel, vilket i ren styrka motsvarar ljudet från en motorsåg.

Högst på dagordningen

Oljudet är en stor snackis inom tennisvärlden och efter Grand Slam-turneringen i Melbourne står nu frågan återigen högst i topp på organisationen WTA:s dagordning. En lösning kan vara att väva in stönandet i regelkolumnen "The Hindrance Rule", som gör gällande att en spelare som medvetet stör sin motståndare under en bollduell ska förlora poängen.

– Jag tror definitivt att det kommer ske förändringar i den regeln, säger WTA-chefen Stacey Allester till USA Today.

Även en så kallad "stön-o-meter", en idé som först lanserades under Wimbledon förra året, är fortsatt på tapeten. Det kan i sådana fall kan bli verklighet i form av handhållna apparater som mäter ljudstyrkan. Allester är positivt inställd till förslaget, men menar att det kan dröja.

– Hur långt vi kommer att gå med tekniska hjälpmedel återstår att se, säger hon.

Börja i de yngre leden

Till våren ska organisationen besöka 15 tennisakademier runtom i världen samt träffa kring 600 spelare för att diskutera problemet. Allester tycker att det är på tiden att få bort stönandet från sporten och menar att man måste börja i de allra yngsta leden.

– Om man gör det (stönar) i dag så måste man försöka träna bort det ur sitt system, eftersom en regelförändring kommer att införas.

Under Australian Open 2012 fick Sjarapova motta stor kritik från WTA-kollegan Agnieszka Radwanska, vars öron hade fått nog. Inte så konstigt kan tyckas, enligt Arbetsmiljöverket kan hörseln nämligen skadas om man under en längre tid utsätts för ljudnivåer över 85 decibel.

Andreas Käck

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis