Mejla

Lasse Sandlin

Sandlin: Full fart framåt

SPORTBLADET

Det här var lyckat till hundra procent

Kanske är detta receptet för den svenska publikkrisen i fotboll?

Riv och bygg nytt! Eller skicka åtminstone ut lagen från sina gamla arenor!

För vilka härliga avskedsföreställningar vi får. Om än bara endagars…

Fullsatt på Råsunda: 28 552 när AIK mötte Napoli i november.

Fullsatt på Söderstadion: 13 201 när Hammarby mötte Ängelholm förra söndagen.

Fullsatt på Stadion: 14 276 när Djurgården krossade Öster i går.

För första gången utsålt på sex år. För att hitta en större Stadion-publik får vi gå till 2006, augustimatchen mot Helsingborg då en inbytt Tobias Hysén avgjorde en kvart före slutet. Den gången var vi 14 825.

Varför kan det inte alltid få vara så här? På sånt kan man fundera på Stockholms Stadion denna perfekta kväll för avsked i gassande sol, med en gräsmatta som väl aldrig varit bättre, med en publik som gungar igång som vid få tillfällen under senare år och med ett mäktigt tifo av plast- och pappersmosaik i… – ja, gissa vilka färger!

Det är ju en gammal sanning att ska man ha riktigt roligt på en fest så ska allt gå festföremålets väg. AIK lyckades inte på Råsunda, Hammarby lyckades till hälften på Söderstadion – Djurgården lyckades till hundra procent.

18-åriga motorer

Djurgårdens första halvlek mot Öster var lagets bästa i år. Det var Full-Fart-Framåt och det var ett fullkomligt strålande spel där både boll och bollbehandling gjorde allt för att hedra såväl sista mötet med supergräset som det mer än 100-åriga helsingborgsteglet i väggarna.

Det märkliga var möjligen att det var två 18-åringar som var motorerna i denna blårandiga maskin: Simon Tibbling, rörlig över hela plan men uppsatt som vänstermittfältare, och innermittfältaren Daniel Amartey. Två blivande storspelare!

En liten och en stor: 171 cm Simon fyller 19 i september, 185 cm Daniel blir 19 i december.

Ghanesen Amartey har jämförts med både Manchester Citys ivorian Yaya Touré och Chelseas nigerian John Obi-Mikel. Min bänkgranne Tommy Engstrand hittar en annan före detta storspelare av senegalesisk börd men senare med 107 franska landskamper att jämföra med:  ”Patrick Vieira!”

Då kanske du förstår. Hur ska Djurgården kunna behålla honom?

Jawo – en kopia av Welbeck

Två vackra avskedsmål blev det också:

2–0 Emil Bergströms väl avvägda droppnick på hörna, sista allsvenska målet på Stadion. Kul för Emil, numera 20, som kom till Djurgården från BP som 15-åring. Vad kunde passa bättre?

1–0 Amadou Jawos klackspark på Petter Nymanns högerinlägg, en kopia av Danny Welbecks mål mot Sverige i Ukraina-EM, ett riktigt konstverk. ”Amadou Jawo / Jawo, Jawo, han gör alla våra mål”. Kul med en egen ramsa för IK Frej-talangen som var nio år första gången han gick på Stadion.

Mitt eget första besök på Stockholms Stadion gjorde jag på friidrott. I juni 1954 i samband med att Unga HAIF-are, min moderklubb Hofors AIF:s ungdomsorganisation, arrangerade ett veckolångt läger på Bosön.

Vi hade samlat flaskor, sålt lotter, brutit torv på torvmossarna i Österfärnebo, sågat julgranar i skogen uppåt Korsån och på allehanda sätt själva sparat ihop till vistelsen.

Fyrverkeriet var meningslöst

Drygt 50 grabbar och tjejer var vi på resan, de flesta i 10-15-årsåldern.

I programmet ingick ett besök på en friidrottsgala på Stadion, där vi efter bussresan in från Bosön blev speciellt omhändertagna av den legendariske Stadionchefen Tage Ericsson.

Den här dagen var Humlegården invaderad av en blårandig armé i timmar före matchen. Själv hamnade jag på Jakthornet med starköl och wienerschnitzel och allt från Laban Arnesson och Steve Galloway, Lasse Stenbäck och Glenn Schiller, Hasse Nilsson och Per Ferm, Stefan Rehn och Bosse Andersson  till ”Särna” Åkerström och Willy Gummesson plus ytterligare massor av legendarer som där instruerades hur de skulle göra sitt ärevarv i halvtid på Stadion- matchen. Ett stort och uppskattat ärevarv!

Det värmde också att Djurgårdens ledning gav några slutminuter åt hedersmannen Joel Riddez. Han som debuterade med 18 matcher redan 1999.

Den sista kvällen på Stadion avslutades med ett fyrverkeri.

Det small ordentligt men något mer meningslöst än ett fyrverkeri klockan 20 en ljus sommarkväll får man nog leta efter.

ANNONS

Missa inte Djurgårdens heta playoff-rysare ikväll – streama direkt på Sportbladet!

Extern länk från Sportbladet

Se matchen här!

Av: 

Lasse Sandlin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Glenn Schiller

Daniel Amartey

Stefan Rehn

John Obi Mikel

Tobias Hysén

Patrick Vieira

Bosse Andersson