Det elaka landslaget

SPORTBLADET

Basketdamarna redo för EM: ”Vi är jävligt tuffa, det gör oss bra”

Foto: HÅRDA NYCKELSPELARE Louice Halvarsson, Elin Eldebrink och Frida Eldebrink är frontspelare i EM som börjar i morgon med match mot Italien. Det är första gången på 26 år som Sverige kvalificerat sig till ett mästerskap.

Glöm det stänga, det dansande och det leende landslaget.

Här är Sveriges elaka landslag.

– Vi är jävligt tuffa, det är vi, säger Kadidja Andersson.

Under Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten gjorde sig Blågult känt som ”det stängda landslaget”. Sveriges fotbollsdamer kallades ”det dansande landslaget” under VM för två år sedan och handbollsdamerna fick smeknamnet ”det leende landslaget” under världsmästerskapet 2001.

Sveriges basketdamer tar dock gärna ett hårdare smeknamn.

– Vi är jävligt tuffa. Det kanske är lite osvenskt, men det är det som gjort oss bra, säger Kadidja Andersson.

Sverige överraskade de flesta när de vann sin EM-kvalgrupp förra sommaren. Hemligheten då var ett aggressivt, elakt, försvarsspel. Något som förbundskaptenen Lars Johansson vill se även i EM.

– Förut spelade jag för snällt. Men nu har jag blivit elakare. Lasse har den mentaliteten, att vi inte får vara för snälla, säger Malin Aasa som coachas av Johansson även i klubblaget Norrköping Dolphins.

Skillnad på elak & ful

Förbundskaptenen har jobbat hårt för att alla spelare ska anamma hans filosofi.

– Det är jättebra att vara en fin och snäll människa utanför planen, men när man går in är det bara fördelar med att vara elak. Sedan är det skillnad på att vara elak och ful. Jag brukar aldrig premiera fula spelare som försöker skada, men man måste försvara sitt lag och sig själv. Det finns ingen anledning att stå med mössan i hand. Ska motståndarna göra mål ska det kosta något, säger han och fortsätter:

”Jag är nog envis”

– Det får vara hur grinigt som helst. Träningarna blir ofta så också. Det är ett satans krig och det är så vi vill ha det. Sedan är spelarna bra på att koppla bort det. Det gäller att man klarar av att skilja på utanför planen och på planen.

Hur lyckas du få spelarna att bli elaka?

– Jag vet faktiskt inte. Jag är nog envis som fan och ger mig inte på det. Men jag har ingen trollformel alls. Det är tjat och gnat och sätta ner foten och visa var gränsen går som gäller. Ibland fungerar det.

Premiär mot Italien

Spelarna verkar dock inte ha några problem med att anpassa sig till förbundskaptenens mentalitet. Tvärtom.

– Jag har alltid gillat att spela fult och att spela tuffa fysiska matcher. Det måste man gilla på den här nivån. Jag tycker att det är jättehärligt när hela laget är så. Vi är inte det längsta laget, men vi är definitivt ett av de tuffaste, säger Frida Aili.

I morgon möter Sverige Italien i EM-premiären. Lita på att det inte kommer att finnas några snälla svenska spelare på planen då.

Fakta: Så spelas basket-EM

Basket-EM innehåller fyra grupper med fyra lag i varje. Sverige har lottats ihop med Italien, Spanien och Ryssland i grupp B.

EM inleds för svensk del på lördag eftermiddag med match mot Italien. Sverige ställs sedan på söndag kväll mot Ryssland och måndag kväll mot Spanien.

Tre av fyra lag går vidare till nästa gruppspel. En seger räcker med största sannolikhet för att ta sig vidare till mellangruppen som avgörs i Lille i norra Frankrike.

Sverige spelar då ytterligare tre matcher, 20, 22 samt 24 juni. Troliga motståndare från grupp A: Turkiet, Montenegro och Slovakien.

Skulle Sverige sluta bland de fyra bästa i gruppspelet får man spela kvartsfinal.

(TT)