Stockholm Pride 2015

Allsvenska spelarna: ’Svårt att komma ut’

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Anton Hysén kom ut 2011 – sedan dess har ingen följt efter i Sverige

Ingen allsvensk spelare är öppet homosexuell.

I en undersökning inspirerad av norska VG säger 57 procent att de tror det vore svårt att komma ut som gay.

– Det råder fortfarande en viss machokultur, säger en av spelarna till Sportbladet.

– Vi skulle stötta de som träder fram, säger Spelarföreningens Magnus Erlingmark.

Enligt Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) visar forskning att mellan fem och tio procent av världens befolkning är homo- eller bisexuella.

Men inom svensk herr­fotboll lyser de med sin frånvaro.

2011 kom förre Häcken-spelaren Anton Hysén ut som gay – och blev då Sveriges första öppet homosexuella manlige fotbollsspelare.

– Det är ju helt sjukt. Det är så fucked up alltihop. Var fan är alla andra?, sa Hysén i en intervju med Offside.

När Anton Hysén kom ut trodde många att det skulle bana vägen för andra att v­åga göra samma sak.

Men en undersökning som Sportbladet – inspirerat av norska VG – tagit fram visar att inget har hänt sedan dess.

”Behövs förebilder”

I enkäten, där 58 spelare deltagit, säger 3,5 procent av dem att de känner till en spelare som är öppet gay, men att denne inte längre är aktiv i allsvenskan. Övriga 96,5 procent säger att de inte känner till någon spelare i allsvenskan som är öppet h­omosexuell.

– Om tio procent av alla människor är homosexuella borde representationen ­vara ungefär den samma inom herrfotbollen. Jag tror inte fotbollsspelare är annor­lunda än andra personer i samhället, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen ­Fotboll i Sverige.

Ändå är det ingen som kommer ut?

– Nej, tyvärr. Man trodde och hoppades att fler skulle våga träda fram när Anton gjorde det. Det behövs sådana förebilder, säger Erlingmark.

”Är ett rått snack”

I enkäten säger en spelare att han hade reagerat negativt om en lagkamrat kommit ut som gay. 70,5 procent säger att de inte hade reagerat alls medan 27,5 procent säger att de hade reagerat positivt.

Samtidigt visar undersökningen att 57 procent av spelarna tror att det vore svårt att komma ut som homo­sexuell fotbollsspelare.

”Inom fotbollen finns en del normer och uppfattningar om hur man ska vara och bete sig. Det råder något av en machokultur där det råa snacket är vanligare än på andra arbetsplatser”, säger en av de 58 spelarna, som a­lla svarat anonymt.

Andra påpekar att det kan finnas en rädsla för hur lagkamraterna ska reagera.

”Man undrar vad folk ska tycka och tänka om en”, skriver en spelare.

En annan fyller i:

”Det är en mansdominerad sport och alla är inte p­ositiva till det (homosexualitet, reds anm). Det kan bli konstig stämning i omklädningsrummet”.

Skulle få stöd

– Den bilden känner jag faktiskt inte igen, säger Magnus Erlingmark.

– Min bild är att övriga spelare skulle välkomna det. Man har ett helt annat synsätt nu, öppenheten är generellt sätt annorlunda i dag än för, säg, 10–20 år sedan. Så jag hoppas och tror att det skulle mottas på ett bra sätt.

Spelarfacket skulle stötta om någon kom ut som gay?

– Absolut skulle vi stötta den eller de som träder fram, säger Erlingmark.

Profilerna som åker med sportbladet på Pride-tåget

Mikael Tellqvist

Jag går med i Pride för mina söners skull. Vill att de ska växa upp i ett samhälle utan fördomar mot sexuella läggningar. Det val de kommer att göra kommer vi som familj alltid att stötta.

Anton Hysén

Nu är det cirka ­fyra år sedan jag kom ut officiellt. Jag är hundra procent säker på att det finns fler som mig där ute. Vi måste jobba som ett lag för att få alla att känna sig välkomna.

Valentina ­Lizana Wallner

Det ska inte spela någon roll var man kommer ifrån, vem man är eller vem man älskar. Jag tycker det är viktigt att stå upp för alla människors lika värde.

Hans Särkijärvi

För alla människors lika värde oavsett vem man älskar. Och för att förhoppningsvis ­bidra till en större öppenhet i­nom hockeyn, att vi har ett ­klimat där alla är välkomna.

Jennifer Egelryd

Jag tycker Pride är ett av de coolaste evenemangen vi har i Sverige och jag vill visa med mitt deltagande i paraden att alla är lika värda och att kärleken inte har några regler och gränser.

Håkan Ericson

Det handlar om ­allas lika värde. Jag gör aldrig någon skillnad på sexuell läggning, religion eller kön. För mig är det och har alltid varit en självklarhet.

Håkan Sjöstrand

Vi kan aldrig ­acceptera de för­domar som finns hos såväl människor som i strukturer i samhället. För SvFF och svensk fotboll är det här ett tillfälle att slå ett slag för att fotbollen är till för alla.

Tidigare i veckan startade Sportbladet en tävling där en plats på vårt ­Pride-ekipage stod på spel.

Lycklig vinnare blev Petra M Raftmark, 27, med följande b­idrag:

”Pride är något för mig, jag tycker det är en riktig grej. En dag då alla får känna frihet och vara sig själv. I sport-världen är det ofta en större grej, därför är jag stolt över att stötta alla gay!”

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2015

Anton Hysén

RFSL

Pride

Allsvenskan i fotboll