Sverige nära VM

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Slog Kroatien borta i extrem hetta: ”Aldrig varit med om något liknande”

VM är nära nu för de svenska handbollsdamerna.

Isabelle Gulldén & Co körde slut på kroatiskorna i den extremt varma hallen i Koprivnica i första playoffmötet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var extremt, säger förbundskapten Thomas Sivertsson.

Sverige fick en av de tuffaste tänkbara lottningarna i playoff-spelet till handbolls-VM i Danmark i januari när man drog Kroatien.

Men EM-bronsmedaljörerna visade direkt i första matchen av två att man inte tänker låta kroatiskorna se till att man missar ett andra raka VM-slutspel.

Efter underläge 8-11 i paus segade sig svenskorna ikapp och med knappt tio minuter kvar hade man kvitterat till 20-20. När Louise Sand kontrade in 23-22 med två minuter kvar var Sverige i ledning för första gången.

Bundsen stabil

Trots två raka utvisningar på Linnea Torstenson de sista fyra minuterna lyckades Sverige till slut vinna med 24-23.

Johanna Bundsen har klivit fram som given förstamålvakt efter sin bragdinsats i bronsmatchen i EM och var mycket stabil på nytt.

Framåt var Jenny Alm mycket stark i slutskedet. Hon gjorde både 22-22-målet och segermålet till 24-23 och blev bästa målskytt totalt med sina sju kassar. På kanterna gjorde Louise Sand och Nathalie Hagman (fem mål och näst bästa målskytt i svenska laget ihop med Linnea Torstenson) viktiga mål i slutet av matchen.

Men det som avgjorde, menar förbundskapten Thomas Sivertsson, var förmodligen hettan i arenan i Koprivnica.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var extremt varmt. Förhållandena var svåra, säger Sivertsson, som trots allt har 27 år inom elithandbollen.

– Det var nog över 30 grader när vi spelade. De hade ingen luftkonditionering och det var glasrutor både i taket och på väggarna.

Hettan en fördel

Men värmen blev alltså till svenskornas fördel.

– Vi hade mer krafter och fler spelare att gå runt på än Kroatien så de blev rejält trötta sista kvarten. Annars är det ju normalt hemmalaget som lyfter sig sista tio minuterna.

Det var en mycket nöjd förbundskapten efteråt.

– I de här svåra förhållandena och som om matchen utvecklade sig – där vi fick jaga hela tiden och hade några fler utvisningar än dem, så är vi jättenöjda

Returen spelas på Hovet i Stockholm på söndag.

Ni ska inte skruva upp värmen på Hovet och köra slut på kroatiskorna igen?

– Nej, nej, det ska vara normala förhållanden.

Men som Sportbladet tidigare berättat får Sverige av allt att döma ett wild card till VM även om man skulle förlora det här.

Följ ämnen i artikeln