Dags att bryta VM-förbannelsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Flinck: Balansen mellan tryck och kyla avgör

1 av 4

HERNING. Det är dags att bryta VM-förbannelsen.

Det är dags för det här laget att visa att man kan vinna en knall- och fall-match.

Det är dags att visa det mot riktigt etablerat motstånd.

Sverige har tagit några fina skalper de senaste åren i mästerskapen.

Men det har i regel varit i gruppspel där det funnits fler chanser för motståndarna att reparera skadan (även om de sedan inte gjort det alltid).

Jag tänker på Danmark i EM 2006, Norge i EM 2010 och Frankrike i EM förra året... kanske också Danmark i premiären i EM 2012. Och krysset mot Ryssland i EM 2008.

Erkan Zengin sa till mig i går efter EM-lottningen i en smått bisarr intervju, där han tror Sverige tar EM-guld i fotboll i sommar, att...

– ...när det gäller... det är då det smäller... för Sverige.

Man kan inte påstå att det varit giltigt för herrlandslaget i fotboll.

Och kanske än mindre för damlandslaget i handboll.

För när det handlat om knall- och fall-matcher, som de säger här i Danmark och som låter så mycket bättre än ”vinna eller försvinna”, kan jag egentligen bara komma på två exempel där Sverige vunnit mot etablerat motstånd i mästerskap, båda från EM 2010:

Ungern i sista gruppspelsmatchen. Det var en match om en semifinalplats, en ”kvartsfinal”.

Rumänien i semifinalen.

VM en förbannelse

Montenegro i EM-bronsmatchen i fjol då? Den matchen, den medaljen, var viktigare för Sverige än Montenegro. Besvikelsen var så mycket större för montenegrinerna över att inte gått till final som regerande mästare.

Annars har det tagit stopp, inte sällan mot Norge eller Frankrike, i mästerskapen.

VM har blivit rena förbannelsen för Sverige.

Efter det leende landslagets genombrott 2001, då man rök i kvartsfinalen, har Sverige bara tagit sig till tre av sju VM. I VM 2009 gick man inte ens vidare från gruppen, i VM 2011 blev det respass i åttondelen mot fransyskorna och nu står man här, i en ny knall- och fall-match, mot Danmark.

Varken Sverige eller Danmark har imponerat så här långt. Det är därför man ställs mot varandra redan i en åttondel – som ingen vill ha.

Men Danmark får förstås ändå räknas som ett riktigt etablerat motstånd. Definitivt. Damhandbollens supermakt sedan 1990-talet föll visserligen ner i en svacka efter tre raka OS-guld 1996-2004 och har bara tagit en medalj de senaste elva åren: VM-bronset 2013.

Båda lagen har haft som mål att gå till minst kvartsfinal men båda har förstås drömt om semifinal och att slåss om medaljerna.

Tryck och kyla

I kväll grusas en av de drömmarna och även om det inte är en skam att förlora mot grannlandet för någon av dem är det ett stort misslyckande att åka ut i en VM-åttondelsfinal. Men det bäddade man för i gruppspelet.

Naturligtvis kan VM nu ta fart för det av lagen som triumferar i kväll, inte minst för danskorna som då kan komma att bäras fram av sin hemmapublik i stället för att tyngas ner av den. Men vägen fram till en semifinal känns fortfarande lång.

Regerande världsmästarna Brasilien, som fler och fler börjat tro på under VM och som troligen väntar i kvarten, har knappast blivit skrämda av varken Danmark eller Sverige så här långt i VM.

Då är till exempel Norge-Frankrike i en trolig kvart på samma halva något helt annat. Det skulle lika gärna kunna vara en VM-final.

I kväll vinner det lag som kan hitta balansen mellan tryck och kyla inför 12 000 i Boxen.

Båda lagen är beroende av mycket kontringsmål då de ofta kör fast i de uppställda anfallen.

Samtidigt kan man inte trycka urskillningslöst för då kommer de tekniska felen som blir ödesdigra när lagen är så jämna i övrigt. Det är lätt att dras med i det massiva tryck som blir med den här inramningen – Danmark av hemmatrycket och Sverige av att aldrig ha spelat inför så många åskådare mot sig. Det blir som att publiken driver upp tempot i matchen.

Matchen sänds i kväll 20.45 i Kanal 5

Publicerad:

LÄS VIDARE