”Hela Luleå behöver ett guld...”

Damerna dominerar – nu vill herrarna ta efter

Det har gått åtta år sedan det blev ett SM-guld på herrsidan.

Inspirerat av damernas dubbel ska BC Luleå bryta trenden.

– Det känns som att hela Luleå behöver ett guld, säger Christopher Ryan.

Plannja vann sju SM-guld mellan 1997-2007. Sedan dess har det inte blivit ett enda på herrsidan. Men när basketligan hade upptaktsträff förra veckan tippade fem av elva coacher att guldet hamnar högst upp i norr den här säsongen.

– Det är roligt. I fjol var det ingen som trodde på oss, det är inte lika roligt. Vi byggde lite av ett nytt gäng i fjol. I år kan vi ta med kontinuitet från det vi gjorde och dels växa som lag och dels har vi kryddat med några nya spelare, säger coachen Peter Öqvist som bland annat plockat in superguarden Toni Prostran från Norrköping Dolphins.

”Blir jävligt sugen”

På damsidan har Luleå Basket vunnit två raka guld. Det har inspirerat herrarna.

– När man ser dem blir man jävligt sugen själv. Det är klart att man inspireras. Jag vill ju vinna. Det ser man också på intresset, det blir bara större och större, säger Christopher Ryan.

Den 25-årige guarden har spelat i Luleå sedan 2011. Han vet hur mycket ett guld skulle betyda för staden.

– Det känns som att hela Luleå behöver ett guld. Det är många som har väntat länge. Det hade varit fantastiskt om det kunde inträffa, det var ett tag sedan på herrsidan nu...

Vad talar för er?

– Vi har ett brett och atletiskt lag. Vi har bra försvar och samtidigt ska vi kunna sprida på våra motståndare. Men det finns många bra lag.

Vilka ser du som största konkurrenterna, om du bara får välja ett lag?

– Då skulle jag säga Borås. De har ett väldigt bra lag på papperet. Om de får ihop det så blir de väldigt farliga.

Segersäker

BC Luleå inleder basketligan på hemmaplan mot Nässjö i kväll. Då tas första steget mot guldet och Ryan vet hur det slutar.

– Det blir vinst. Nässjö har sett bra ut, men på hemmaplan, vi vinner.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.