Världscupen i skicross 2015/2016

Efter ryggskadan – Vön tillbaka på toppen

Av: 

Marie Carlsson

Victor Öhling-Norberg var nära att åka ut på vägen – men dominerade när det väl gällde.
Victor Öhling-Norberg var nära att åka ut på vägen – men dominerade när det väl gällde.

SPORTBLADET

Victor Öhling Norberg skadade ryggen i säsongens första världscuptävling i Montafon.

I dag var han tillbaka på allvar – och vann överlägset.

– När jag gjorde illa ryggen tänkte jag "fan jag skiter i det här". Nu känns fantastiskt att skönt att stå på toppen igen, säger "Vön" till Sportbladet.

Efter en lyckad säsong i fjol, med tre världscupsegrar och en VM-medalj, började årets säsong tungt för den svenska skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg. I den första världscuptävlingen i Montafon skakade "Vön" ryggen och tvingades stå över tävlingarna i Val Thorens.

– När jag gjorde illa mig tänkte jag ”fan jag skiter i det här”. Men jag har fått sån jäkla bra hjälp och bra träning två veckor nu, säger Vön.

Magproblem natten innan tävling

Under helgens tävlingar i Innichen stod Victor Öhling Norberg åter på startlinjen – men han misslyckades helt under lördagen och åkte ut direkt.

Som att det inte räckte som dålig uppladdning inför söndagen så råkade Vön dessutom ut för magproblem natten till den andra tävlingsdagen.

– Jag har bara sovit tre timmar eller nåt i natt, jag var på badrummet flera gånger. Så jag trodde verkligen inte att jag skulle åka så bra.

Men ryggen kändes bra?

– Nä, jag känner ju av den hela tiden. I varje slag och hål känner man att gör ont och det tar mental kraft. Men det blev bättre och bättre och jag tänkte på det mindre och mindre, säger Vön.

Det syntes på åkningen.

Under söndagen gick Victor Öhling Norberg från klarhet till klarhet. Han var nära att åka ut i både åttondel och kvartsfinal, men höjde sig hela tiden.

"Då gick det som det gick..."

– Jag var lite halvnervös över hur kroppen skulle reagera och då tar man det lite lugnare omedvetet. Men i semi och final var det bara att köra, och då gick det som det gick…

Hur känns det att vara tillbaka på toppen?

– Det känns ju väldigt bra. Jag är oerhört nöjd att jag kan komma tillbaka efter ryggproblemen, och fantastiskt skönt att få en seger innan julbreaket så man känner att ”jag kan vinna”.

Holmlund utanför pallen

På damsidan blev det ingen pallplats – vilket inte hör till vanligheterna.

För att hitta en prispall i världscupen utan Anna Holmlund får vi ta oss tillbaka till samma datum som senast Öhling Norberg vann – den 14 februari. Svenskan har haft en minst sagt imponerande svit sedan dess med resultaten: 1, 3, 1, 1, 1, 2, 1, 1, 2 – till i dag.

En liten miss i finalen kostade för mycket och Holmlund, som blev tvåa på lördagen, slutade fyra.

– Det var lite hack i maskineriet i starten där, säger förbundskaptenen Eric Iljans.

Men det svenska skicrossundret fortstätter ändå.

– Ja, precis. När en failar så hoppar nästa fram. Det är en prestatin av Victor helt klart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i skicross 2015/2016

Anna Holmlund

Victor Öhling Norberg

Skicross

Alpint